Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Pakeistas LR darbo kodeksas. Apie darbuotojo darbo pradžią privaloma pranešti ne vėliau kaip prieš vieną darbo dieną iki numatytos darbo pradžios. Nustatytos darbdavio pareigos, susijusios su trečiųjų šalių piliečių darbu
    (įsigalioja 2012 m. rugpjūčio 1 d.)

Lietuvos Respublikos darbo kodekso 98, 99 straipsnių ir priedo pakeitimo ir papildymo ir Kodekso papildymo 981 straipsniu įstatymas
(2012 06 30 Nr. XI-2191, Žin., 2012 07 13, Nr. 82-4270)

Lietuvos Respublikos darbo kodekso 98, 99 straipsnių ir priedo pakeitimo ir papildymo ir Kodekso papildymo 981 straipsniu įstatymu, kuris įsigalioja 2012 m. rugpjūčio 1 d., įtvirtintos šios nuostatos:

Darbuotojas privalo pradėti dirbti kitą po darbo sutarties sudarymo dieną arba vėliau
LR darbo kodekso 99 straipsnio 5 dalis nustato, kad darbuotojas privalo pradėti dirbti kitą po darbo sutarties sudarymo dieną, jeigu vėlesnė darbo pradžia nenustatyta šalių susitarimu.

Apie darbuotojo darbo pradžią privaloma pranešti ne vėliau kaip prieš vieną darbo dieną iki numatytos darbo pradžios
Pagal LR darbo kodekso 99 straipsnio 6 dalį  darbdavys privalo pranešti Valstybinio socialinio draudimo fondo administravimo įstaigai apie asmens darbo pradžią ne vėliau kaip prieš vieną darbo dieną iki numatytos darbo pradžios.

Papildyta nelegalaus darbo sąvoka
LR darbo kodekso 98 straipsnis papildyta naujomis nuostatomis, pagal kurias nelegaliu darbu laikomas darbas, atliekamas darbdavio naudai ir jam vadovaujant arba jam prižiūrint, kai darbuotojas, atlikdamas darbo funkcijas, paklūsta nustatytai darbo organizavimo tvarkai, jeigu:

- darbdavys prieš vieną darbo dieną iki numatytos darbo pradžios nėra pranešęs Valstybinio socialinio draudimo fondo administravimo įstaigai apie asmens darbo pradžią;

- darbą dirba trečiosios šalies piliečiai, įdarbinti nesilaikant šio Kodekso 981 straipsnio 1 dalies 1, 2 ir 3 punktuose nustatytų reikalavimų (žr. žemiau).

Darbdavio pareigos, susijusios su trečiųjų šalių piliečių darbu
LR darbo kodeksas papildytas 981 straipsniu:

„981 straipsnis. Darbdavio pareigos, susijusios su trečiųjų šalių piliečių darbu
1. Darbdavio pareigos, susijusios su trečiosios šalies piliečio darbu, yra šios:
1) ne vėliau kaip prieš vieną darbo dieną iki numatytos darbo sutarties sudarymo dienos pareikalauti iš trečiosios šalies piliečio pateikti galiojantį leidimą gyventi Lietuvos Respublikoje ar kitą dokumentą, suteikiantį teisę būti ar gyventi Lietuvos Respublikoje;
2) trečiosios šalies piliečio darbo Lietuvos Respublikoje laikotarpiu saugoti trečiosios šalies piliečio galiojančio leidimo gyventi Lietuvos Respublikoje ar kito dokumento, suteikiančio teisę būti ar gyventi Lietuvos Respublikoje, kopiją ir kompetentingos institucijos reikalavimu ją pateikti;
3) užtikrinti, kad trečiosios šalies pilietis dirbtų darbą, nurodytą leidime dirbti Lietuvos Respublikoje, išskyrus atvejus, kai trečiosios šalies pilietis Lietuvos Respublikos įstatymo “Dėl užsieniečių teisinės padėties“ nustatyta tvarka atleidžiamas nuo pareigos įsigyti leidimą dirbti Lietuvos Respublikoje;
4) per tris darbo dienas nuo darbo sutarties su trečiosios šalies piliečiu nutraukimo dienos raštu pranešti Lietuvos darbo biržai prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos apie darbo sutarties pabaigą.
2. Darbdavys, įvykdęs šio straipsnio 1 dalyje nurodytas pareigas, nelaikomas pažeidusiu šio Kodekso 98 straipsnio 1 dalies 4 punktą, išskyrus atvejus, kai jis žinojo, kad dokumentas, suteikiantis teisę būti ar gyventi Lietuvos Respublikoje, buvo suklastotas."

Baudos už nelegalų darbą
Baudos už nelegalų darbą yra nustatytos LR administracinių teisės pažeidimų kodekso 413 straipsnyje. Nelegalus darbas užtraukia baudą darbdaviams ar jų įgaliotiems asmenims nuo trijų tūkstančių iki dešimties tūkstančių litų už kiekvieną nelegaliai dirbantį asmenį. Už pakartotinį pažeidimą bauda darbdaviams ar jų įgaliotiems asmenims siekia nuo dešimties tūkstančių iki dvidešimties tūkstančių litų už kiekvieną nelegaliai dirbantį asmenį.

_________________

Lietuvos Respublikos darbo kodekso 98, 99 straipsnių ir priedo pakeitimo ir papildymo ir Kodekso papildymo 981 straipsniu įstatymas skelbiamas interneto tinklalapyje adresu:
http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=429558&p_query=&p_tr2=2