Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Pakeistos Duomenų apie apdraustuosius ir draudėjus pateikimo ir tikslinimo taisyklės
    (įsigalioja 2012 m. rugsėjo 23 d.)

VSDFV direktoriaus įsakymas
Dėl Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktoriaus 2010 m. birželio 4 d. įsakymo Nr. V-243 „Dėl Duomenų apie apdraustuosius ir draudėjus pateikimo ir tikslinimo taisyklių, socialinio draudimo pranešimų/prašymo formų ir jų elektroninių duomenų struktūros aprašų patvirtinimo" pakeitimo
(2012 09 17 Nr. V-444, Žin., 2012 09 22, Nr. 110-5622)

VSDFV direktoriaus įsakymu pakeistos Duomenų apie apdraustuosius ir draudėjus pateikimo ir tikslinimo taisyklės, taip pat nauja redakcija išdėstytos šios pranešimų formos:
-  1-SD pranešimo apie apdraustųjų valstybinio socialinio draudimo pradžią forma (versija 04). Formos versija išliko ta pati, kadangi pakeitimas yra nežymus;
-  9-SD pranešimo apie apdraustajam suteiktas (atšauktas) tėvystės atostogas arba atostogas vaikui prižiūrėti forma (versija 04);
- PT-9-SD (9-SD pranešimo duomenų tikslinimas) forma (versija 05).

Duomenų apie apdraustuosius ir draudėjus pateikimo ir tikslinimo taisyklių pakeitimai
Vadovaujantis Lietuvos Respublikos darbo kodekso 98, 99 straipsnių ir priedo pakeitimo ir papildymo ir Kodekso papildymo 981 straipsniu įstatymo nuostata, įpareigojančia darbdavį pranešti Valstybinio socialinio draudimo fondo administravimo įstaigai apie asmens darbo pradžią ne vėliau kaip prieš vieną darbo dieną iki numatytos darbo pradžios (plačiau apie tai – šioje apžvalgoje), pakeistas Taisyklių 17.1 punktas ir nurodyta, kad su darbuotoju sudarant darbo sutartį, 1-SD pranešimas turi būti pateikiamas ne vėliau kaip prieš vieną darbo dieną iki numatytos darbo pradžios.

Kitas Taisyklių pakeitimas susijęs su nauja atostogų rūšimi – 3 mėnesių atostogomis įvaikintam vaikui prižiūrėti. Teisė į šias atostogas įtvirtinta LR darbo kodekso 180 straipsnio 2 dalyje (plačiau apie tai – šioje apžvalgoje). Įgyvendinant minėtą nuostatą, Taisyklės papildytos nauju 33.3 punktu, įpareigojančiu pateikti 9-SD pranešimą, kai apdraustajam (įmotei ar įtėviui), vadovaujantis Lietuvos Respublikos darbo kodekso 180 straipsnio 2 dalimi, suteikiamos 3 mėnesių atostogos vaikui prižiūrėti. Jeigu apdraustajam suteikiamos atostogos vaikui prižiūrėti trumpesniam negu 3 mėnesių laikotarpiui, o vėliau suteikiama likusi atostogų dalis, kiekvieną kartą turi būti pateikiamas naujas 9-SD pranešimas.

1-SD pranešimo apie apdraustųjų valstybinio socialinio draudimo pradžią formos pakeitimas
1-SD pranešimo forma išdėstyta nauja redakcija, tačiau jos versija liko ta pati – versija 04. Šios formos pakeitimas yra nežymus, joje išbrauktas prierašas, kad pranešimas pateikiamas tą pačią dieną (apdraustųjų valstybinio socialinio draudimo pradžios dieną).

9-SD pranešimo apie apdraustajam suteiktas (atšauktas) tėvystės atostogas arba atostogas vaikui prižiūrėti formos pakeitimas
9-SD pranešimo forma išdėstyta nauja redakcija, versija 04. Ši forma papildyta nauju laukeliu P41 „Atostogos vaikui prižiūrėti pagal LR DK 180 str. 2 d.", kuris atitinkamu atveju pažymimas „x".

PT-9-SD (9-SD pranešimo duomenų tikslinimas) formos pakeitimas
PT-9-SD forma išdėstyta nauja redakcija, versija 05. Taip pat, kaip ir 9-SD, ši forma papildyta nauju laukeliu P41 „Atostogos vaikui prižiūrėti pagal LR DK 180 str. 2 d.", kuris atitinkamu atveju pažymimas „x".

_________________

VSDFV direktoriaus įsakymas dėl Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktoriaus 2010 m. birželio 4 d. įsakymo Nr. V-243 „Dėl Duomenų apie apdraustuosius ir draudėjus pateikimo ir tikslinimo taisyklių, socialinio draudimo pranešimų/prašymo formų ir jų elektroninių duomenų struktūros aprašų patvirtinimo" pakeitimo skelbiamas interneto tinklalapyje adresu:
http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=433354&p_query=&p_tr2=2