Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Pakeistos Mokesčiams apskaičiuoti naudojamų apskaitos dokumentų išrašymo ir pripažinimo taisyklės
    (įsigalioja 2012 m. spalio 14 d. ir 2013 m. sausio 1 d.)

LRV nutarimas
Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. gegužės 29 d. nutarimo Nr. 780 „Dėl Mokesčiams apskaičiuoti naudojamų apskaitos dokumentų išrašymo ir pripažinimo taisyklių patvirtinimo" pakeitimo
(2012 10 10 Nr. 1240, Žin., 2012 10 13, Nr. 119-5997)

Įgyvendinant naujas Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo nuostatas, patvirtintas Lietuvos Respublikos pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 51, 14, 19, 31, 32, 36, 43, 47, 49, 53, 57, 64, 66, 71, 711, 78, 79, 80, 83, 92 straipsnių pakeitimo ir papildymo, 2 priedo papildymo, 82 straipsnio pripažinimo netekusiu galios ir Įstatymo papildymo 631, 781, 891 straipsniais įstatymu (2011 12 20 Nr. XI-1817), pakeistas Respublikos Vyriausybės 2002 m. gegužės 29 d. nutarimas Nr. 780 „Dėl Mokesčiams apskaičiuoti naudojamų apskaitos dokumentų išrašymo ir pripažinimo taisyklių patvirtinimo".

Patikslinti Nutarimo 2.2 ir 2.4 punktai, atsižvelgiant į tai, kad už suteiktas taksi paslaugas vietoje anksčiau galiojusių kelionės kvitų dabar išrašomi pinigų priėmimo kvitai.

Taip pat pakeistos LRV nutarimu patvirtintos Mokesčiams apskaičiuoti naudojamų apskaitos dokumentų išrašymo ir pripažinimo taisyklės (toliau - Taisyklės).

Taisyklių nuostatos, įsigaliojančios 2012 m. spalio 14 d.
Taisyklės papildytos nauju 19.5 punktu, nustatančiu, kad PVM sąskaita faktūra nenaudojama tuo atveju, kai fiziniam asmeniui, kuris pagal Lietuvos Respublikos pridėtinės vertės mokesčio įstatymą nėra apmokestinamasis asmuo, prekės tiekiamos (paslaugos teikiamos) per prekybos (paslaugų) automatus, atitinkančius prekybos (paslaugų) automatams Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatytus techninius, naudojimo ir gautų įplaukų apskaitos reikalavimus.

Taip pat Taisyklės papildytos nauju 201 punktu, įgyvendinančiu Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 891 straipsnio 2 dalies nuostatas dėl laisvos formos apskaitos dokumento, kuriuo prekių tiekėjas (paslaugų teikėjas) turi įforminti skolos pripažinimą beviltiška:

„201. Prekių tiekėjas (paslaugų teikėjas) Lietuvos Respublikos pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 891 straipsnio 2 dalyje nurodytą laisvos formos apskaitos dokumentą, kuriuo įformina skolos pripažinimą beviltiška ir pardavimo PVM sumos jai priskyrimą, turi išrašyti ne mažiau kaip 2 egzemplioriais, kurių pirmasis skirtas prekių (paslaugų) pirkėjui, antrasis – prekių tiekėjui (paslaugų teikėjui), tai yra pardavėjui. Jeigu pirkėjas miręs, paskelbtas mirusiu, likviduotas, išskyrus tuos atvejus, kai apmokestinamojo asmens PVM mokėtojo ekonominė veikla (ar jos dalis) kaip kompleksas perduota apmokestinamajam asmeniui, kuriam pagal Lietuvos Respublikos pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 68 straipsnio 2 dalies nuostatas tenka prievolė tikslinti PVM atskaitą, prekių tiekėjas (paslaugų teikėjas) Lietuvos Respublikos pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 891 straipsnio 2 dalyje nurodytą laisvos formos apskaitos dokumentą turi išrašyti ne mažiau kaip vienu egzemplioriumi, kuris skirtas prekių tiekėjui (paslaugų teikėjui). Šiame dokumente nurodoma:

201.1. dokumento išrašymo data;
201.2. prekių tiekėjo (paslaugų teikėjo) pavadinimas arba vardas, pavardė (jeigu jis fizinis asmuo), PVM mokėtojo kodas, o jeigu jo neturi, – kodas ar asmens pasirinkimu asmens kodas arba individualios veiklos vykdymo pažymos numeris (jeigu jis fizinis asmuo);
201.3. prekių arba paslaugų pirkėjo (kliento) pavadinimas arba vardas ir pavardė (jeigu jis fizinis asmuo), PVM mokėtojo kodas, o jeigu jo neturi, – kodas ar asmens pasirinkimu asmens kodas arba individualios veiklos vykdymo pažymos numeris (jeigu jis fizinis asmuo);
201.4. įrašas, kad dėl skolų pripažinimo beviltiškomis tikslinamas pardavimo PVM;
201.5. beviltiška skola laikomo atlygio (jo dalies) suma (be PVM) ir jai priskiriama PVM suma;
201.6. apskaitos dokumento (dokumentų), pagal kurį (kuriuos) prekės (paslaugos) buvo patiektos (pateiktos), išrašymo data (datos), serija (serijos) ir numeris (numeriai), jeigu tai įmanoma padaryti pagal apskaitos duomenis, arba kiti duomenys (jeigu neįmanoma tiksliai nustatyti, pagal kurį (kuriuos) apskaitos dokumentą (dokumentus) prekės (paslaugos) buvo įsigytos) apie išrašytus apskaitos dokumentus (laikotarpis, kuriuo buvo patiektos prekės ar suteiktos paslaugos, ir kita).“

Taisyklių nuostatos, įsigaliojančios 2013 m. sausio 1 d.
Atsižvelgiant į tai, kad nuo 2013 m. sausio 1 d. netenka galios pavedimas Lietuvos Respublikos Vyriausybei ar jos įgaliotai institucijai nustatyti Kreditinių ir debetinių dokumentų išrašymo tvarką, panaikintas Taisyklių V skyrius „Kreditinių ir debetinių dokumentų išrašymas ir naudojimas mokesčiams apskaičiuoti".

Vietoje buvusio skyriaus Taisyklės papildytos 203 punktu, kuriame pateikiama nuoroda į Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 83 straipsnį:

„203. Kreditiniai ir debetiniai dokumentai, kuriais tikslinami prekių tiekimo ar paslaugų teikimo pasikeitimai, įforminti PVM sąskaitomis faktūromis, išrašomi Lietuvos Respublikos pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 83 straipsnyje nustatyta tvarka. Šiuose dokumentuose taip pat laisva forma nurodoma, kad tai atitinkamai kreditinė arba debetinė PVM sąskaita faktūra."

Pažymėtina, kad nuo 2013 m. sausio 1 d. Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 83 straipsnis nustato tokią kreditinių ir debetinių dokumentų išrašymo tvarką

83 straipsnis. Kreditiniai ir debetiniai dokumentai
1. Jeigu po prekių tiekimo arba paslaugų teikimo įforminimo keičiasi tiekiamų prekių arba teikiamų paslaugų apmokestinamoji vertė ir (arba) kiekis, suteikiamos įvairios nuolaidos, prekės (ar jų dalis) grąžinamos, prekių (ar jų dalies) arba paslaugų atsisakoma ar dėl kokių nors kitų priežasčių keičiasi pirkėjo (kliento) mokėtinas atlygis, kreditinį dokumentą, kuriuo įforminami minėtų aplinkybių pasikeitimai, privalo išrašyti asmuo, kuris išrašė pradinį prekių tiekimą arba paslaugų teikimą įforminantį apskaitos dokumentą. Šalių susitarimu minėtų aplinkybių pasikeitimas gali būti įformintas ne prekių tiekėjo ar paslaugų teikėjo išrašomu kreditiniu dokumentu, o pirkėjo (kliento) išrašomu debetiniu dokumentu, jeigu pirkėjas (klientas) yra PVM mokėtojas.

2. Bet kokie pasikeitimai, įforminti kreditiniais ir (arba) debetiniais dokumentais, privalo būti įtraukiami į prekių tiekėjo arba paslaugų teikėjo, taip pat pirkėjo (kliento) PVM apskaitą.

3. Kreditinių ir debetinių dokumentų išrašymo tvarką ir reikalaujamus juose nurodyti rekvizitus nustato Lietuvos Respublikos Vyriausybė ar jos įgaliota institucija (netenka galios nuo 2013 m. sausio 1 d.)

3. Kreditiniuose ir debetiniuose dokumentuose nurodomi šio Įstatymo 80 straipsnio 1 dalyje nustatyti PVM sąskaitų faktūrų rekvizitai (įskaitant netikslinamus rekvizitus), tikslinamos PVM sąskaitos faktūros išrašymo data, serija, numeris (jeigu įmanoma tiksliai nustatyti, kurio apskaitos dokumento duomenys tikslinami) ar pateikiami kiti duomenys (jeigu neįmanoma tiksliai nustatyti, kurio apskaitos dokumento duomenys tikslinami) apie tikslinamus apskaitos dokumentus (laikotarpis, kuriuo buvo patiektos prekės ar suteiktos paslaugos, ir kt.).

4. Neatsižvelgiant į šio straipsnio 3 dalies nuostatas, asmuo gali pasirinkti kreditiniuose ir debetiniuose dokumentuose nurodyti šio Įstatymo 80 straipsnio 9 dalyje nustatytus supaprastintų PVM sąskaitų faktūrų rekvizitus. Tokiais atvejais kreditiniuose ir debetiniuose dokumentuose, be nustatytų supaprastintų PVM sąskaitų faktūrų rekvizitų (įskaitant netikslinamus rekvizitus), nurodoma tikslinamos PVM sąskaitos faktūros išrašymo data, serija, numeris (jeigu įmanoma tiksliai nustatyti, kurio apskaitos dokumento duomenys tikslinami) ar pateikiami kiti duomenys (jeigu neįmanoma tiksliai nustatyti, kurio apskaitos dokumento duomenys tikslinami) apie tikslinamus apskaitos dokumentus (laikotarpis, kuriuo buvo patiektos prekės ar suteiktos paslaugos, ir kt.) ir kiti tikslinami rekvizitai, kai tikslinamas apskaitos dokumentas, išrašytas vadovaujantis šio Įstatymo 80 straipsnio 1 dalies nuostatomis. Šios dalies nuostatos netaikomos šio Įstatymo 79 straipsnio 14 dalyje nustatytais atvejais."

Taisyklės taip pat papildytos nauju 291 punktu:
„291. Jeigu prekių tiekimas (paslaugų teikimas) buvo teisės aktų nustatyta tvarka įformintas ne PVM sąskaita faktūra, o kitu apskaitos dokumentu, aplinkybių pasikeitimas įforminamas atitinkamu kreditiniu apskaitos dokumentu, kuriame nurodomi anksčiau išrašyto apskaitos dokumento, kurio duomenys tikslinami, pavadinimas, išrašymo data, serija, numeris, jeigu įmanoma tiksliai nurodyti, kurio apskaitos dokumento duomenys tikslinami, arba kiti duomenys (jeigu neįmanoma tiksliai nustatyti, pagal kurį (kuriuos) apskaitos dokumentą (dokumentus) prekės (paslaugos) buvo įsigytos) apie tikslinamus apskaitos dokumentus (laikotarpis, kuriuo buvo patiektos prekės ar suteiktos paslaugos, ir kita) ir priežastis, dėl kurių išrašomas kreditinis dokumentas."

_________________

LRV nutarimas dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. gegužės 29 d. nutarimo Nr. 780 „Dėl Mokesčiams apskaičiuoti naudojamų apskaitos dokumentų išrašymo ir pripažinimo taisyklių patvirtinimo" pakeitimo skelbiamas interneto tinklalapyje adresu:
http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=434829&p_query=&p_tr2=2