Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Pakeistas Mokėjimų, atliekamų pagal komercinius sandorius, vėlavimo prevencijos įstatymas
    (įsigalioja 2013 m. kovo 1 d.)

Lietuvos Respublikos mokėjimų, atliekamų pagal komercinius sandorius, vėlavimo prevencijos įstatymo pakeitimo įstatymas
(2012 10 17 Nr. XI-2287, Žin., 2012 11 03, Nr. 127-6389)

Pakeistas ir nauja redakcija išdėstytas Lietuvos Respublikos mokėjimų, atliekamų pagal komercinius sandorius, vėlavimo prevencijos įstatymas. Nauja Įstatymo redakcija įsigalioja 2013 m. kovo 1 d.

Įstatymas pakeistas įgyvendinant 2011 m. vasario 16 d. Europos Parlamento ir Tarybos direktyvą 2011/7/ES dėl kovos su pavėluotu mokėjimu, atliekamu pagal komercinius sandorius, kuri dar labiau sugriežtina atsiskaitymo sąlygas.

Mokėjimų, atliekamų pagal komercinius sandorius, vėlavimo prevencijos įstatymas nustato atsiskaitymo terminus už parduotas prekes, suteiktas paslaugas ir atliktus darbus, taip pat palūkanų už pavėluotus mokėjimus dydį, jų skaičiavimo tvarką ir kreditoriaus teises.

Įstatymas taikomas visoms tarp ūkio subjektų arba ūkio subjektų ir viešųjų subjektų sudarytoms komercinėms sutartims, pagal kurias už atlyginimą perduodamos prekės, teikiamos paslaugos ar atliekami darbai.

Pasibaigus Įstatyme nurodytiems atsiskaitymo laikotarpiams, kreditorius turi teisę į komercinėje sutartyje ar šiame įstatyme nustatytas palūkanas be įspėjimo skolininkui, jeigu kreditorius:
- įvykdė komercinėje sutartyje ir (ar) įstatymuose jam nustatytas pareigas ir
- laiku negavo jam priklausančios mokėtinos sumos, išskyrus atvejus, kai skolininkas nėra atsakingas už vėlavimą sumokėti.

Palūkanų dydis
Jeigu komercinėje sutartyje palūkanų dydis nenustatytas, palūkanos skaičiuojamos pagal šiame įstatyme nustatytą palūkanų normą (t.y., pagal Lietuvos banko nustatytą vienos nakties atpirkimo sandorių atpirkimo palūkanų normą, padidintą 8 procentiniais punktais).

Mokėjimo laikotarpis komercinėse sutartyse tarp ūkio subjektų
Komercinėje sutartyje tarp ūkio subjektų nustatytas mokėjimo už perduotas prekes, suteiktas paslaugas ar atliktus darbus laikotarpis negali būti ilgesnis negu 60 kalendorinių dienų nuo prekių gavimo, paslaugų suteikimo ar darbų atlikimo dienos, išskyrus atvejus, kai dėl to komercinėje sutartyje aiškiai susitariama kitaip ir jeigu tai nėra nesąžininga kreditoriaus atžvilgiu pagal šio įstatymo 9 straipsnio nuostatas.

Jeigu komercinėje sutartyje tarp ūkio subjektų mokėjimo diena arba laikotarpis nenustatyti, komercinėje sutartyje ar šiame įstatyme nustatytos palūkanos skaičiuojamos praėjus 30 kalendorinių dienų nuo dienos, kai skolininkas gauna sąskaitą faktūrą ar įvyksta kiti Įstatymo 4 straipsnio 2 dalyje nurodyti įvykiai.

Mokėjimo laikotarpis komercinėse sutartyse tarp ūkio subjektų ir viešųjų subjektų
Komercinėse sutartyse, kai prekių pirkėjas, paslaugų gavėjas ar darbų užsakovas yra viešasis subjektas, numatyti mokėjimai už perduotas prekes, suteiktas paslaugas ir atliktus darbus turi būti atlikti ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų nuo dienos, kai prekių pirkėjas, paslaugų gavėjas ar darbų užsakovas gavo sąskaitą faktūrą ar įvyko kiti Įstatymo 5 straipsnio 1 dalyje nurodyti įvykiai.

Komercinėje sutartyje tarp ūkio subjektų ir viešųjų subjektų nustatytas mokėjimo laikotarpis negali būti ilgesnis negu 30 kalendorinių dienų, išskyrus atvejus, kai dėl to komercinėje sutartyje aiškiai susitariama kitaip, jeigu tai yra objektyviai pagrįsta, atsižvelgiant į konkretų komercinės sutarties pobūdį ar ypatumus, ir jeigu bet kuriuo atveju mokėjimo laikotarpis neviršija 60 kalendorinių dienų nuo prekių gavimo, paslaugų suteikimo ar darbų atlikimo dienos.

Jeigu komercinėje sutartyje tarp ūkio subjektų ir viešųjų subjektų nustatytas mokėjimo laikotarpis viršija 60 kalendorinių dienų, tokia komercinės sutarties sąlyga laikoma negaliojančia ir mokėjimai turi būti atlikti per 30 kalendorinių dienų.

Šio įstatymo nuostatos taikomos komercinėms sutartims, sudarytoms po šio įstatymo įsigaliojimo.

_________________

Lietuvos Respublikos mokėjimų, atliekamų pagal komercinius sandorius, vėlavimo prevencijos įstatymo pakeitimo įstatymas skelbiamas interneto svetainėje adresu:
http://tar.tic.lt/Default.aspx?id=2&item=results&aktoid=90D86648-E6D3-4EE3-A178-554485005160