Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

Lietuvos Respublikos pridėtinės vertės mokesčio įstatymo 2, 32, 331, 44, 66, 67, 68, 95, 117 straipsnių pakeitimo ir  papildymo įstatymas
(2005 06 21 Nr. X-261, Žin., 2005 06 30, Nr. 81-2944)

  • pakeista pastato esminio pagerinimo sąvoka
  • praplėstas susijusių asmenų ratas
  • prekių tiekimas kaip atsargos į orlaivius
  • užsienio asmens tiekiamos prekės, kurios yra instaliuojamos ar surenkamos Lietuvoje
  • PVM grąžinimas elektronines paslaugas teikiantiems užsienio apmokestinamiesiems asmenims

1. Pakeista Pastato (statinio) esminio pagerinimo sąvoka. Dabar pagal PVM įstatymo 2 straipsnio 21 dalį
Pastato (statinio) esminis pagerinimas – statybos darbai, kurie pailgina pastato ar statinio naudingo tarnavimo laiką arba pagerina jo naudingąsias savybes.
(Anksčiau buvo - statybos darbai, kurių vertė viršija 50 procentų pastato ar statinio vertės iki šių darbų atlikimo)
Naujoji įstatymo nuostata taikoma tikslinant 2005 metų ir vėlesnių metų PVM ataskaitą.

2. Įstatymo 2 straipsnio 21 dalies 2, 13 ir 14 punktuose susiaurintas susijusių asmenų ratas. Norint suprasti įstatymo formuluotes, reikia atsiminti, kad:
- giminystės ryšiais tiesiąja linija iki pirmojo laipsnio yra susiję vaikai ir tėvai;
- giminystės ryšiais tiesiąja linija iki antrojo laipsnio yra susiję vaikai, vaikaičiai, tėvai ir seneliai;
- giminystės ryšiais šonine linija iki antrojo laipsnio yra susiję broliai ir seserys;
- giminystės ryšiais šonine linija iki ketvirtojo laipsnio yra susiję broliai, seserys, sūnėnai, dukterėčios, brolio ir sesers vaikaičiai, dėdės, tetos, pusbroliai, pusseserės, senelių broliai ir seserys.

3. Įstatymo 32 straipsnio (Nekilnojamųjų pagal prigimtį daiktų pardavimas ar kitoks perdavimas) 3 dalis papildyta sakiniu:
“Apmokestinamasis asmuo, kuris parduoda ar kitaip perduoda nekilnojamąjį pagal prigimtį daiktą PVM mokėtojui šio Įstatymo 4 straipsnio 2 dalyje nustatytomis sąlygomis, gali pasirinkti skaičiuoti PVM už šį daiktą, jeigu jį įgyjant jo tiekėjas už jį skaičiavo PVM, arba neskaičiuoti PVM, jeigu jį įsigyjant jo tiekėjas už jį PVM neskaičiavo, neatsižvelgiant į tai, ar buvo deklaruotas 24 mėnesių pasirinkimas skaičiuoti PVM.”

4. Pakeista 44 straipsnio 2 dalies nuostata dėl vien tik tarptautiniais maršrutais skrendančių orlaivių. Ši dalis išdėstyta taip:
“Taikant 0 procentų PVM tarifą apmokestinamas prekių tiekimas, kai jos tiekiamos kaip atsargos į orlaivius apmokestinamiesiems asmenims, daugiau kaip pusę pajamų per metus gaunantiems iš keleivių ir (arba) krovinių vežimo ar kitokių paslaugų teikimo už atlyginimą oro transportu tarptautiniais maršrutais.“

5. Patikslintos 66 straipsnio (Prekių ir (arba) paslaugų pirkimo ir (arba) importo PVM atskaitos tikslinimas) 2 dalies, 67 straipsnio (PVM atskaitos tikslinimas dėl ilgalaikio materialiojo turto naudojimo pasikeitimo) 5 dalies ir 68 straipsnio (Specialios taisyklės dėl PVM atskaitos tikslinimo tam tikrų sandorių atvejais) formuluotės.

6. Įstatymo 95 straipsnio 3 dalis papildyta 6 punktu, pagal kurį  pirkėjas, jeigu jis yra PVM mokėtojas, privalo apskaičiuoti ir sumokėti į biudžetą PVM už jam užsienio asmens tiekiamas prekes, kurios yra instaliuojamos ar surenkamos Lietuvoje.

7. Įstatymo 117 straipsnio 2 dalis papildyta 3 punktu, pagal kurį elektronines paslaugas teikiantys užsienio apmokestinamieji asmenys gali susigrąžinti Lietuvoje sumokėtą PVM, jei vykdė veiklą, nurodytą įstatymo XII skyriaus penktajame skirsnyje.