Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

Lietuvos Respublikos pelno mokesčio įstatymo 2, 11, 12 ir 31 straipsnių pakeitimo įstatymas
(2005 06 21 Nr. X-259, Žin., 2005 06 30, Nr. 81-2942)

  • turto perkainojimas
  • susiaurintas susijusių asmenų ratas

1. Panaikinta 11 straipsnio 5 dalis dėl specialių apskaitos dokumentų blankų naudojimo.
 
Sekančios įstatymo nuostatos taikomos apskaičiuojant 2005 metais prasidėjusio mokestinio laikotarpio ir vėlesnių mokestinių laikotarpių apmokestinamąjį pelną.

2. Praplėstos turto, kuris gali būti perkainojamas, ribos. Įstatymo 12 straipsnio 7 punkto pakeitimu nustatyta, jog pelno mokesčiu neapmokestinamos pajamos ne tik dėl ilgalaikio turto, bet ir dėl kito turto bei įsipareigojimų, išskyrus pajamas dėl išvestinių finansinių priemonių, įsigytų rizikai drausti, perkainojimo, atlikto teisės aktų nustatyta tvarka.

 

3. Iš neapmokestinamųjų pajamų sąrašo, pateikto 12 straipsnyje, išbrauktas 13 punktas:
13) suma, kuria gamybinės įmonės pagal Lietuvos Respublikos pridėtinės vertės mokesčio įstatymo nuostatas mažina mokėtiną į biudžetą pridėtinės vertės mokesčio sumą.
Minėtas punktas taikomas apskaičiuojant tik 2003 ir 2004 metais prasidėjusių mokestinių laikotarpių apmokestinamąjį pelną.

4. Įstatymo 2 straipsnio 23 dalies 3, 7 ir 9 punktuose susiaurintas susijusių asmenų ratas. Norint suprasti įstatymo formuluotes, reikia atsiminti, kad:
- giminystės ryšiais tiesiąja linija iki pirmojo laipsnio yra susiję vaikai ir tėvai;
- giminystės ryšiais tiesiąja linija iki antrojo laipsnio yra susiję vaikai, vaikaičiai, tėvai ir seneliai;
- giminystės ryšiais šonine linija iki antrojo laipsnio yra susiję broliai ir seserys;
- giminystės ryšiais šonine linija iki ketvirtojo laipsnio yra susiję broliai, seserys, sūnėnai, dukterėčios, brolio ir sesers vaikaičiai, dėdės, tetos, pusbroliai, pusseserės, senelių broliai ir seserys.