Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal
Sveikatos apsaugos ministro įsakymas
Dėl Lietuvos higienos normos HN 15:2005 „Maisto higiena“ patvirtinimo
(2005 09 01 Nr. V-675, Žin., 2005 09 10, Nr. 110-4023)
- ir toliau privalomąja tvarka turėsime vartoti tik joduotą druską
- maisto tvarkymo subjektai tiesiogiai taikys ES teisės aktus
Nuo 2006 01 01 įsigaliojus higienos normai HN 15:2005 „Maisto higiena", netenka galios ankstesnė higienos norma HN 15:2003 „Maisto higiena"
1. Naujojoje higienos normoje išlieka nuo 2005 01 01 įsigaliojęs reikalavimas vartoti tik joduotą druską:
"7. Saugant gyventojų sveikatą nuo ligų, galinčių atsirasti dėl Lietuvos Respublikos geografinėje teritorijoje esančio jodo trūkumo, mažmeninės prekybos parduotuvių maisto skyriuose parduodama, o viešojo maitinimo bei duonos gamybos įmonėse vartojama tik joduota valgomoji druska, turinti 20–40 mg/kg jodo. Asmens sveikatos priežiūros įstaigose atskirų ligonių dietinio maisto gamybai pagal gydytojo nurodymą gali būti vartojama nejoduota valgomoji druska."
Matyt, kaip ir anksčiau, močiutės kopūstų raugimui naudojamą nejoduotą druską suras ne maisto prekių skyriuose, o mes prisisotinsime jodu valgyklose, kavinėse ir restoranuose, kuriuose alternatyvos vartoti nejoduotą druską nėra.
2. Naujoji higienos norma yra daug trumpesnė už ankstesniąją. Nenustebkime ir jauskimės Europos Sąjungos piliečiais. Nuo 2006 01 01 maisto tvarkymo subjektai turės vadovautis 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 852/2004 dėl maisto produktų higienos ir 2004 m. balandžio 29 d. Europos Parlamento ir Tarybos reglamentu (EB) Nr. 853/2004, nustatančiu konkrečius gyvūninės kilmės maisto produktų higienos reikalavimus.