Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Mokesčių administratorius, iš mokesčių deklaracijų nustatęs, jog pasikeitė juridinio asmens duomenys, gali nurodyti mokesčių mokėtojui pakeisti šiuos duomenis Mokesčių mokėtojų registre

VMI viršininko įsakymas
Dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko 2004 m. gruodžio 15 d. įsakymo Nr. VA-189 "Dėl Juridinio asmens pranešimo apie jo duomenų Mokesčių mokėtojų registre papildymą (pakeitimą)" pakeitimo
(2006 02 28 Nr. VA-21, Žin., 2006 03 09, Nr. 28-974)

Pranešimo apie juridinių asmenų duomenų pasikeitimą Mokesčių mokėtojų registrui taisyklės išdėstytos nauja redakcija.

Mokesčių mokėtojas privalo laiku pranešti apie pasikeitusius duomenis. Tačiau, ką daryti, jei mokesčių mokėtojas netinkamai vykdo savo pareigas ir nepraneša apie pasikeitusį adresą, telefono, fakso numerį, elektroninio pašto adresą, vykdomos veiklos rūšis bei kitus duomenis?

Nuo šiol mokesčių administratorius, iš mokesčių deklaracijų nustatęs, jog pasikeitė mokesčių mokėtojo duomenys, pats gali inicijuoti šių duomenų pakeitimą Mokesčių mokėtojų registre. Registro tvarkytojo iniciatyva gali būti papildomi (keičiami) tokie duomenys:
- pagrindinės vykdomos veiklos rūšies kodai;
- telekomunikacijų rekvizitai;
- nesavarankiškų padalinių, jų veiklos vietų, nekilnojamojo turto objektų, esančių Lietuvoje bei užsienio valstybėse ir neįregistruotų Juridinių asmenų registre, duomenys;
- užsienio valstybės atitinkamame registre įregistruoto padalinio identifikacinis numeris (kodas);
- padalinių užsienio valstybėje adresai ar padalinio adresas Lietuvoje ir pašto kodas;
- padalinio patalpų savininko identifikacinis numeris  ar asmens kodas, pavadinimas ar vardas, pavardė, jeigu padalinio patalpos nuosavybės teise priklauso kitam juridiniam ar fiziniam asmeniui;
- padalinio telekomunikacijų rekvizitai.

Registro tvarkytojas, gavęs informaciją iš mokesčių administratoriaus apie mokesčių mokėtojo duomenų neatitikimą, informuoja apie tai mokesčių mokėtoją žodžiu (telefonu) ar elektroniniu paštu ir nurodo, kad mokesčių mokėtojas per 5 darbo dienas pateiktų Registro tvarkytojui Pranešimo formą apie pasikeitusius duomenis.

Jei mokesčių mokėtojas nevykdo žodinio nurodymo arba jei Registro tvarkytojui niekaip nepavyko susisiekti su mokesčio mokėtoju, tuomet Registro tvarkytojas išsiunčia raštišką pranešimą ir nurodymą pakeisti duomenis Mokesčių mokėtojų registre.

Jei mokesčių mokėtojas nevykdo raštiško nurodymo arba jei nurodymas sugrįžta neradęs adresato, tuomet Registro tvarkytojas mokesčio mokėtoją, informacijos apie pasikeitusius ar naujus mokesčių mokėtojo registravimo duomenų teisingumui nustatyti, gali perduoti operatyviam patikrinimui atlikti. Po operatyvaus patikrinimo rezultatų įforminimo Registro tvarkytojas priima sprendimą dėl mokesčių mokėtojo registravimo duomenų įrašymo į Registrą.

Mokesčių mokėtojas turi teisę susipažinti su Registre esančiais savo registravimo duomenimis taip:
- Registro tvarkytojui teikiant informaciją žodžiu ar telefonu;
- teikiant Registro duomenų išrašus raštu;
- elektroniniu būdu, jei sudaryta duomenų teikimo sutartis.
Informacija apie Registre esančius duomenis teikiama pagal žodinį arba rašytinį prašymą mokesčių mokėtojo atstovui pateikus savo identifikacinius duomenis.