Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Praplėstos ribos, kuriose taikoma supaprastinta skolų beviltiškumo įrodymo tvarka

Finansų ministro įsakymas
Dėl finansų ministro 2002 m. vasario 11 d. įsakymo Nr. 40 „Dėl Skolų beviltiškumo ir pastangų šioms skoloms susigrąžinti įrodymo bei beviltiškų skolų sumų apskaičiavimo tvarkos patvirtinimo“ pakeitimo
(2006 03 08 Nr. 1K-099, Žin., 2006 03 16, Nr. 30-1071)

Nuo 500 iki 5000 Lt praplėstos ribos, kuriose taikoma supaprastinta skolų beviltiškumo įrodymo tvarka.

Supaprastinta tvarka reiškia, kad dėl skolos nereikia kreiptis į teismą ir nereikia turėti  teismo (arba ginčą nagrinėjusios institucijos) sprendimo, kuriuo patvirtinama mokesčio mokėtojo teisė susigrąžinti skolą, o taip pat, jeigu sprendimas yra vykdomas - teismo antstolio surašyto akto ir vykdomojo dokumento, pagal kurį išieškojimas nebuvo įvykdytas.

Kaip ir anksčiau, mokesčio mokėtojas turi turėti dokumentus, įrodančius skolų beviltiškumą ir mokesčio mokėtojo pastangas atgauti tokias skolas. Skolų beviltiškumą ar pastangas susigrąžinti skolas liudijančiais dokumentais yra laikomi dokumentai, kurie leidžia padaryti išvadą, kad atgauti skolų negalima ir kad mokesčio mokėtojas stengėsi skolas susigrąžinti: skolų suderinimo aktai (jei jie yra sudaryti), susitikimų su skolininku protokolai, įvairi vidinė mokesčio mokėtojo dokumentacija (finansinių tarnybų ataskaitos, informaciniai pranešimai ir kt.), taip pat išorinė dokumentacija (susirašinėjimo su skolininku įrodymai - registruoti laiškai, telegramos, fakso pranešimai, bankų, audito firmų ir kitų organizacijų rašytinė informacija, susijusi su skolininko finansinės būklės įvertinimu, skolų išieškojimo (tarpininkavimo susigrąžinant skolas) paslaugas teikiančių įmonių dokumentai, kur nurodoma apie pastangas atgauti skolas, ir kitokie dokumentai). Bet kuriuo atveju tokie dokumentai turi leisti padaryti išvadą, kad atgauti skolų negalima ir kad mokesčio mokėtojas stengėsi skolas susigrąžinti.