Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Įrodymo, kad prekės prarastos dėl force majeure ar nusikalstamos trečiųjų asmenų veikos, taisyklės

LRV nutarimas
Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. birželio 12 d. nutarimo Nr. 861 "Dėl Lietuvos Respublikos pridėtinės vertės mokesčio įstatymo įgyvendinimo" pakeitimo
(2006 05 29 Nr. 475, Žin., 2006 05 31, Nr. 61-2186)

Įrodymo, kad prekės prarastos dėl force majeure ar nusikalstamos trečiųjų asmenų veikos, taisyklės išdėstytos nauja redakcija.

Fors mažoras
Norint netikslinti PVM atskaitos ar nemokėti PVM, nebereikia pranešti AVMI, tačiau reikia turėti tokius pačius įrodymo dokumentus kaip ir anksčiau, jei prekės prarastos dėl:
- karo (paskelbto ar nepaskelbto), pilietinio karo, maišto ar revoliucijos,
- stichinės nelaimės (smarkios audros, ciklono, žemės drebėjimo, jūros ar upės potvynio, žaibo ar panašiai),
- sprogimo, gaisro, mašinų, gamybinių pastatų ir kurių nors (arba visų) vidaus komunikacijų sunaikinimo.

Jei prekės prarastos dėl kitų kitų force majeure aplinkybių, PVM mokėtojas ar kitas apmokestinamasis asmuo per 10 darbo dienų nuo prekių praradimo privalo raštu pranešti apie tai apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai. Per 30 kalendorinių dienų laikotarpį, kuris skaičiuojamas nuo pranešimo pateikimo dienos, PVM mokėtojas ar kitas apmokestinamasis asmuo turi pateikti įvykio ir prekių praradimo faktą patvirtinančius dokumentus.

Nusikalstama trečiųjų asmenų veikla
Jei prekės prarastos dėl vagystės, plėšimo, turto sunaikinimo ir pan., nebereikia pranešti AVMI. Tačiau PVM mokėtojas ar kitas apmokestinamasis asmuo, norėdamas netikslinti PVM atskaitos ar nemokėti PVM, kaip ir anksčiau, privalo turėti dokumentą, patvirtinantį, kad iškelta baudžiamoji byla. PVM mokėtojo ar kito apmokestinamojo asmens prašymu tokį dokumentą (pranešimą apie bylos iškėlimą) teisės aktų nustatyta tvarka išduoda baudžiamąją bylą iškėlusi institucija.

Įrodančių dokumentų saugojimo terminai
Prekių praradimą įrodančius dokumentus PVM mokėtojas ar kitas apmokestinamasis asmuo privalo saugoti 10 metų nuo jų išrašymo ar išdavimo dienos (kaip ir PVM sąskaitas faktūras).