Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Parama nepasiturinčių šeimų mokiniams

Lietuvos Respublikos socialinės paramos mokiniams įstatymas
(2006 06 13 Nr. X-686, Žin., 2006 06 30, Nr. 73-2755)

Įstatymas įsigalioja nuo 2007 m. sausio 1 d.

Šiuo metu mokinių nemokamo maitinimo organizavimą reglamentuoja Mažas pajamas turinčių šeimų moksleivių nemokamo maitinimo organizavimo bendrojo lavinimo mokyklose tvarka, patvirtinta Socialinės apsaugos ir darbo ministrės bei Švietimo ir mokslo ministro 1999 08 16 įsakymu Nr. 64/955 (Žin., 1999, Nr.72-2245).

Socialinės paramos mokiniams įstatyme numatyta:

"5 straipsnis. Mokinių teisė į socialinę paramą
1. Mokiniai turi teisę:
1) į nemokamus pietus, jeigu pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 1,5 valstybės remiamų pajamų (toliau – VRP) dydžio;
2) į nemokamus pietus ir į aprūpinimą mokinio reikmenimis, jeigu pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 1 VRP dydis;
3) į nemokamus pietus ir pusryčius bei aprūpinimą mokinio reikmenimis, jeigu pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 1 VRP dydis ir mokinys auga socialinės rizikos šeimoje.
2. Kitais mokyklų steigėjų numatytais atvejais, atsižvelgiant į šeimų gyvenimo sąlygas, mokiniai turi teisę:
1) į nemokamus pietus, jeigu pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 2 VRP dydžiai;
2) į nemokamus pietus, pusryčius ir į aprūpinimą mokinio reikmenimis, jei pajamos vienam šeimos nariui per mėnesį yra mažesnės kaip 1,5 VRP dydžio.
3. Šio straipsnio 1 ir 3 dalyse nurodytiems mokiniams skiriamas nemokamas maitinimas vasaros atostogų metu mokyklose organizuojamose dieninėse vasaros poilsio stovyklose.
4. Šiame įstatyme nustatytas nemokamas maitinimas neskiriamas mokiniams, jei tėvai (įtėviai) yra atleisti nuo mokesčio už vaikų maitinimą mokyklų bendrabučiuose."

"6 straipsnis. Šeimos pajamų socialinei paramai mokiniams gauti apskaičiavimas
Šeimos pajamos per mėnesį apskaičiuojamos Lietuvos Respublikos piniginės socialinės paramos mažas pajamas gaunančioms šeimoms (vieniems gyvenantiems asmenims) įstatymo 13 straipsnyje nustatyta tvarka."

"7 straipsnis. Mokinių nemokamo maitinimo kainų nustatymas
1. Nemokamų pietų, pusryčių bei maitinimo vasaros atostogų metu mokyklose organizuojamose dieninėse vasaros poilsio stovyklose (atsižvelgiant į mokinio buvimo stovykloje dienos laiko trukmę) vienos dienos kainos vienam mokiniui nustatomos vadovaujantis Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos patvirtintu pusryčių ir pietų patiekalų gamybai reikalingų produktų rinkinių sąrašu pagal mokinių amžiaus grupes.
2. Nustatant šio straipsnio 1 dalyje nurodytas kainas, produktams įsigyti (įskaitant pirkimo pridėtinės vertės mokestį) skiriama ne mažesnė kaip:
1) 2,6 procento minimalaus gyvenimo lygio (toliau – MGL) dydžio suma pietums;
2) 1,2 procento MGL dydžio suma pusryčiams;
3) 6 procentų MGL dydžio suma maitinimui mokyklose organizuojamose dieninėse vasaros poilsio stovyklose."

"8 straipsnis. Mokinio reikmenų rinkinių sudarymas ir jų kainos nustatymas
1. Individualios mokymosi priemonės į mokinio reikmenų rinkinius įtraukiamos ir šių rinkinių kainos nustatomos pagal ugdymo programas, vadovaujantis Vyriausybės ar jos įgaliotos institucijos patvirtintu individualiųjų mokymosi priemonių sąrašu.
2. Mokinio reikmenų rinkinio kaina (įskaitant pirkimo pridėtinės vertės mokestį) negali viršyti 120 procentų MGL dydžio sumos vienam mokiniui per kalendorinius metus.
3. Mokinio reikmenų rinkiniai kiekvienam mokiniui sudaromi pagal jo individualius poreikius, atsižvelgiant į mokinių skaičių šeimoje, jų jau turimus mokinio reikmenis ir vadovaujantis savivaldybės tarybos patvirtinta mokinių aprūpinimo mokinio reikmenimis tvarka."

Valstybės remiamos pajamos
Nuo 2006 02 01 valstybės remiamų pajamų dydis yra 165 litai per mėnesį vienam Lietuvos Respublikos gyventojui.