Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Patikslintas 1-asis VAS "Finansinė atskaitomybė"

VŠĮ apskaitos instituto direktoriaus įsakymas
Dėl 1-ojo verslo apskaitos standarto "Finansinė atskaitomybė" pakeitimo
(2006 12 20 Nr. VAS-16, Žin., 2006 12 30, Nr. 143-5448)

1-asis VAS "Finansinė atskaitomybė" išdėstytas nauja redakcija, kuri taikoma sudarant 2006 m. sausio 1 d. ir vėliau prasidedančių ataskaitinių laikotarpių finansinę atskaitomybę. Naujoje redakcijoje rasime šias naujas nuostatas:

Naujos sąvokos
Standartas papildytas trimis naujomis sąvokomis:

Balanso data - paskutinė ataskaitinio laikotarpio diena;
Finansinės atskaitomybės sudarymo data - data, kai įmonės vadovas pasirašo parengtas finansines ataskaitas ir jos užregistruojamos įmonės dokumentų registre, jei registravimą numato įmonės vidaus tvarkos dokumentai arba teisės aktai;
Finansinės atskaitomybės patvirtinimo data - data, kai savininkai patvirtina įmonės finansinę atskaitomybę. 

Finansinių ataskaitų elementų įvertinimas
Daugumą finansinių ataskaitų elementų įmonės vertina įsigijimo savikaina, tačiau yra tokių finansinių ataskaitų elementų, kuriuos reikia vertinti kitais būdais. Nauja standarto redakcija papildyta trimis naujais įvertinimo būdais: "Grynąja galimo pardavimo kaina", "Naudojimo verte" ir "Amortizuota savikaina". Nebeliko įvertinimo "Einamųjų išlaidų verte" ir "Realizavimo verte".

Tarpusavio užskaita
Turtas ir įsipareigojimai finansinėje atskaitomybėje negali būti tarpusavyje užskaitomi, nebent tai nustatyta kitame Verslo apskaitos standarte arba tais atvejais, kai tenkinamos abi šios sąlygos:
- turtas ir įsipareigojimai yra susiję su tuo pačiu asmeniu,
- turtą ir įsipareigojimus leidžiama užskaityti arba kitaip eliminuoti teisės aktų nustatyta tvarka (pvz., avansu sumokėtas pelno mokestis ir (ar) pelno mokesčio permoka užskaitoma su mokėtino pelno mokesčio įsipareigojimu), arba jei tokio turto ir įsipareigojimo užskaitymas numatytas sutartyje, arba yra susitarimas dėl tokio turto ir įsipareigojimo užskaitymo.

Finansinės atskaitomybės sudarymo data
Pateikiant finansinę atskaitomybę, kiekvienoje finansinėje ataskaitoje kartu su kitais duomenimis turi būti nurodyta balanso data, finansinės atskaitomybės sudarymo ir patvirtinimo data.

Pilno aiškinamojo rašto pastabos
Pilno aiškinamojo rašto pastabos turi būti rengiamos ne pagal pagal 6-ojo VAS "Aiškinamasis raštas" reikalavimus, bet pagal visų kitų Verslo apskaitos standartų reikalavimus, taikomus informacijos atskleidimui. Plačiau apie tai žiūrėkite 6-ojo VAS "Aiškinamasis raštas" komentare.