Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Nuo 2007 01 14 galima mokyti vairuoti šeimos narius

Susisiekimo ministro įsakymas
Dėl Šeimos narių, siekiančių įgyti teisę vairuoti B1 ir B kategorijų kelių transporto priemones, mokymo vairuoti keliuose tvarkos aprašo patvirtinimo
(2006 12 29 Nr. 3-529, Žin., 2007 01 13, Nr. 5-242)

Pagal Kelių eismo taisyklių pakeitimą, nuo šių metų pradžios galima mokyti vairuoti šeimos narius. Mokyti vairuoti šeimos narius leidžiama tik Susisiekimo ministerijos nustatyta tvarka.

Įgyvendindama Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimą, Susisiekimo ministerija patvirtino Šeimos narių, siekiančių įgyti teisę vairuoti B1 ir B kategorijų kelių transporto priemones, mokymo vairuoti keliuose tvarkos aprašą, kuris įsigaliojo nuo 2007 01 14.

Bendrosios nuostatos
Šeimos vairavimo instruktorius mokinį, siekiantį įgyti teisę vairuoti B1 ar B kategorijų transporto priemones, praktinio vairavimo gali mokyti tik po mokymo kurso baigimo vairavimo mokykloje, kai mokinys turi vairavimo mokyklos išduotą mokymo kursų baigimo liudijimą ir pageidauja prieš vairavimo egzaminą įtvirtinti savo praktinio vairavimo įgūdžius.

Reikalavimai šeimos vairavimo instruktoriui
Mokyti mokinį praktinio vairavimo gali tik šeimos vairavimo instruktorius, turintis 5 metų B kategorijos transporto priemonių vairavimo stažą.

Reikalavimai transporto priemonei
Šeimos narių praktinio vairavimo mokymui naudojamos transporto priemonės turi būti techniškai tvarkingos. Draudžiama mokymui naudoti tokias transporto priemones, kuriose stovėjimo stabdžio valdymo svirtis įrengta ne tarp vairuotojo ir keleivio sėdynių. Praktinio vairavimo mokymo metu transporto priemonės priekyje ir gale turi būti paženklintos aiškiai matomais skiriamaisiais ženklais „M“, kaip nurodyta Kelių eismo taisyklių, patvirtintų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2002 m. gruodžio 11 d. nutarimu Nr. 1950 (Žin., 2003, Nr. 7-263), 262 punkte.

Praktinio vairavimo mokymo reikalavimai
Mokymo metu šeimos vairavimo instruktorius privalo turėti ir tikrinantiems pareigūnams pareikalavus pateikti vairuotojo pažymėjimą, transporto priemonės registracijos, valstybinės techninės apžiūros ir draudimo dokumentus, dokumentus (santuokos liudijimą, gimimo liudijimą, partnerystės sutartį ar kt.), pagal kuriuos galima nustatyti, kad šeimos vairavimo instruktorius ir mokinys yra šeimos nariai (vienodos pavardės neįrodo, kad šeimos vairavimo instruktorius ir mokinys yra šeimos nariai).
Mokymo metu mokinys privalo turėti ir tikrinantiems pareigūnams pareikalavus pateikti asmens dokumentą su nuotrauka, vairavimo mokyklos išduotą mokymo kursų baigimo liudijimą.
Per dieną mokinį praktinio vairavimo rekomenduojama mokyti ne daugiau kaip 3 valandas.