Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Valstybės ir savivaldybių įmonių, įstaigų ir organizacijų darbo laiko pakeitimas

LRV nutarimas
Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2003 m. rugpjūčio 7 d. nutarimo Nr. 990 "Dėl darbo laiko nustatymo valstybės ir savivaldybių įmonėse, įstaigose ir organizacijose" pakeitimo
(2007 01 31 Nr. 131, Žin., 2007 02 08, Nr. 17-641)

Nuo 2007 m. kovo 1 d. kai kurios valstybės ir savivaldybių įstaigos, atsižvelgdamos į darbuotojų nuomonę, gali pradėti dirbti pusvalandžiu anksčiau.

Nauja nuostata
Nustatant darbo pradžios, pabaigos ir pietų pertraukos laiką valstybės ir savivaldybių įstaigose, vykdančiose viešąjį administravimą, turi būti atsižvelgiama į darbuotojų ir valstybės tarnautojų nuomonę (Nutarimo 2.1 punktas).

Darbo pradžia nuo 7:30 iki 8:30
Valstybės ir savivaldybių įstaigose, vykdančiose viešąjį administravimą, pirmadienį, antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį darbas pradedamas nuo 7 valandos 30 minučių iki 8 valandos 30 minučių. Konkretų darbo pradžios, pabaigos ir pietų pertraukos laiką pagal Lietuvos Respublikos darbo kodekso reikalavimus nustato tos įstaigos vadovas, atsižvelgdamas į darbuotojų ir valstybės tarnautojų nuomonę (Nutarimo 2.1 punktas).

Penktadieniais galima dirbti valanda trumpiau
Valstybės ir savivaldybių įmonės, įstaigos, organizacijos vadovas, atsižvelgdamas į darbuotojų ir valstybės tarnautojų nuomonę, kasdieninę darbo laiko trukmę nuo pirmadienio iki ketvirtadienio gali nustatyti 8 valandų 15 minučių, o penktadienį – 7 valandų.

Kai kuriose įstaigose darbo laikas nekeičiamas
Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarijoje, ministerijose, Vyriausybės įstaigose pirmadienį, antradienį, trečiadienį ir ketvirtadienį darbas pradedamas 8 valandą ir baigiamas 17 valandą, o penktadienį pradedamas 8 valandą ir baigiamas 15 valandą 45 minutės. Pertraukos pailsėti ir pavalgyti trukmė – 45 minutės (Nutarimo 2.2 punktas).

Darbo laikas nekeičiamas ir valstybės bei savivaldybių įmonėse, organizacijose ir įstaigose, kurios nevykdo viešojo administravimo (Nutarimo 2.3 punktas).

Atskiruose struktūriniuose padaliniuose gali būti nustatytas skirtingas darbo pradžios ir pabaigos laikas
Valstybės ir savivaldybių įmonės, įstaigos, organizacijos vadovas atskiruose struktūriniuose padaliniuose gali nustatyti skirtingą darbo pradžios ir pabaigos laiką, tačiau tokiu atveju turi būti užtikrintas efektyvus įstaigos darbas (Nutarimo 2.4 punktas).

Šalių susitarimu gali būti nustatytas atskiras darbuotojo ar valstybės tarnautojo darbo grafikas
Šalių susitarimu gali būti nustatytas atskiras darbuotojo ar valstybės tarnautojo darbo grafikas netaikant šiuo nutarimu nustatytų reikalavimų dėl darbo laiko pradžios, pabaigos ir kasdieninės darbo laiko trukmės (Nutarimo 2.7 punktas).