Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • PMĮ įtvirtintas dar vienas nusidėvėjimo skaičiavimo metodas – produkcijos metodas
  • Prestižo (neigiamo prestižo) vertė
  • Sumažinta pensinio amžiaus riba dėl draudimo išmokų
  • Sudarytos palankesnės sąlygos vienetų reorganizavimo ir perleidimo atvejais anksčiau susidariusių nuostolių perkėlimui į kitus mokestinius laikotarpius
  • Sumažinta pensinio amžiaus riba dėl draudimo išmokų
  • Fiksuotas pelno mokestis. Tarptautinio vežimo jūrų laivais ir su juo tiesiogiai susijusios veiklos pajamų apmokestinimas

Lietuvos Respublikos pelno mokesčio įstatymo 2, 4, 7, 11, 12, 18, 19, 26, 31, 43, 50, 51, 53, 58 straipsnių, 1 priedėlio pakeitimo bei papildymo ir Įstatymo papildymo 381, 382 straipsniais įstatymas
(2007 05 03 Nr. X-1110, Žin., 2007 05 19, Nr. 55-2126)

Šio pakeitimo nuostatos, išskyrus nuostatas dėl prestižo ir neigiamo prestižo vertės, taikomos apskaičiuojant 2007 metais prasidėjusio mokestinio laikotarpio ir vėlesnių mokestinių laikotarpių apmokestinamąjį pelną.

Pakeitimo nuostatos dėl prestižo ir neigiamo prestižo vertės taikomos apskaičiuojant 2006 metais prasidėjusio mokestinio laikotarpio ir vėlesnių mokestinių laikotarpių apmokestinamąjį pelną.

PMĮ įtvirtintas dar vienas nusidėvėjimo skaičiavimo metodas – produkcijos metodas
PMĮ 18 str 4 ir 7 dalys.

Pelno mokesčio tikslais ilgalaikio materialiojo turto nusidėvėjimui skaičiuoti dabar bus galima taikyti dar vieną metodą - produkcijos metodą, kuris yra naudojamas ir apskaitoje (12 VAS). Šis metodas yra svarbus gamybine veikla užsiimančioms įmonėms.

Produkcijos metodu apskaičiuota nusidėvėjimo suma priklauso nuo tam tikru ilgalaikio materialiojo turto objektu pagamintos produkcijos (atliktų paslaugų) kiekio. Taikant šį metodą, nusidėvėjimo suma apskaičiuojama pagal formulę:

N = (V1 – V2) x P / Pmax,

N – nusidėvėjimo suma, tenkanti pagamintai produkcijai (atliktoms paslaugoms);
V1 – ilgalaikio materialiojo turto įsigijimo (pasigaminimo) savikaina;
V2 – ilgalaikio materialiojo turto likvidacinė vertė;
P – per ataskaitinį laikotarpį pagamintos produkcijos (atliktų paslaugų) kiekis;
Pmax – maksimalus ilgalaikio turto objektu pagamintos produkcijos (atliktų paslaugų) kiekis.

Prestižo (neigiamo prestižo) vertė
PMĮ 2 str. 16 ir 26 dalys, 7 str. 2 ir 3 dalys, 18 str. 1 ir 10 dalys, 19 str. 2 dalis, 58 str. 11 dalis.

Patikslintos prestižo vertės ir neigiamo prestižo vertės sąvokos, patikslintos prestižo (neigiamo prestižo) vertės apskaičiavimo taisyklės.

Pagal PMĮ 2 str. 26 dalį:
"Prestižo vertė – dydis, kuriuo, įsigyjant kito vieneto veiklą kaip kompleksą ar jo veiklos dalį kaip teisių ir prievolių visumą, organizaciniu požiūriu sudarančią autonomišką ekonominį vienetą, vykdantį veiklą ir galintį atlikti savo funkcijas savo nuožiūra, arba siekiant valdyti kito vieneto grynąjį turtą ir veiklą, įsigyjant jo akcijas, įsigyjančiojo vieneto pinigais sumokėta kaina viršija įsigyto vieneto grynojo turto dalies, įvertintos tikrąja rinkos kaina, vertę ir iš kurios įsigyjantysis vienetas tikisi gauti ekonominės naudos. Apskaičiuojant grynąjį turtą neatsižvelgiama į įsigyjamojo vieneto turimą turtą, kuris nebuvo pripažintas jo apskaitoje, nes šis turtas neturėjo reikalingų pripažinimo požymių (pagrįstai nebuvo tikimasi, kad vienetas iš turto gaus ekonominės naudos būsimaisiais laikotarpiais, ir nebuvo galima patikimai nustatyti turto įsigijimo kainos), arba buvo gautas neatlyginamai iš valstybės, savivaldybės ar viešojo juridinio asmens, kurio steigėjas yra valstybės ar savivaldybės institucija, tačiau turi tikrąją rinkos kainą."

Nuostolių perkėlimas vienetų reorganizavimo ir perleidimo atvejais
PMĮ 43 str.

Sudarytos palankesnės sąlygos vienetų reorganizavimo ir perleidimo atvejais anksčiau susidariusių nuostolių perkėlimui į kitus mokestinius laikotarpius.

Sumažinta pensinio amžiaus riba dėl draudimo išmokų
PMĮ 12 str. 5 punktas ir 26 str. 1 dalies 2 punktas.

Pensinis amžius dėl draudimo išmokų susietas su Profesinių pensijų kaupimo įstatymu (anksčiau buvo susietas su Papildomo savanoriško pensijų kaupimo įstatymu). Todėl nustatyta mažesnė pensinio amžiaus riba. Pelno mokesčio įstatymo nuostatos suvienodintos su Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo nuostatomis.

Fiksuotas pelno mokestis.
Tarptautinio vežimo jūrų laivais ir su juo tiesiogiai susijusios veiklos pajamų apmokestinimas
PMĮ 2 str. 9, 12, 13, 29 ir 30 dalys, 4 str. 7 dalis, 11 str. 7 dalis, 31 str. 1 d. 18 punktas, 381 straipsnis, 382 straipsnis, 50 str. 1 d. 6 punktas, 51 str. 1 ir 2 dalys, 53 str. 1 dalis.

Siekiant sudaryti geresnes konkurencijos sąlygas laivams, plaukiojantiems su Europos ekonominės erdvės valstybės narės vėliava, numatyta galimybė pasirinkti fiksuotą pelno mokestį.

Fiksuotas pelno mokestis gali būti taikomas tik laivybos vienetams, atitinkantiems PMĮ 381 straipsnyje nustatytus kriterijus. Fiksuoto pelno mokesčio bazė apskaičiuojama priklausomai nuo laivo naudingosios talpos ir nepriklauso nuo uždirbtų pajamų.

Apmokestinimo fiksuotu pelno mokesčiu tvarka taikoma iki 2016 m. gruodžio 31 d.

Laivybos vienetas, atitinkantis nustatytus kriterijus ir pasirinkęs taikyti apmokestinimo fiksuotu pelno mokesčiu tvarką, apie šį pasirinkimą turi informuoti vietos mokesčių administratorių iki mokestinio laikotarpio, kurį pirmą kartą laivybos vienetas įgijo teisę ir pasirinko mokėti fiksuotą pelno mokestį, pirmojo ketvirčio paskutinės dienos.

Laivybos vienetas, turintis teisę ir pasirinkęs taikyti fiksuotą pelno mokestį 2007 metais prasidėjusį mokestinį laikotarpį, informuoja vietos mokesčių administratorių iki 2007 metais prasidėjusio mokestinio laikotarpio antrojo ketvirčio paskutinės dienos.