Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu ir valstybinio socialinio draudimo išmokų gavėjų registro nuostatai

LRV nutarimas
Dėl Lietuvos Respublikos apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu ir valstybinio socialinio draudimo išmokų gavėjų registro steigimo, jo nuostatų patvirtinimo ir veiklos pradžios nustatymo
(2007 04 25 Nr. 435, Žin., 2007 05 10, Nr. 50-1932)

Vyriausybė patvirtino Apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu ir valstybinio socialinio draudimo išmokų gavėjų registro nuostatus. Registras pradeda veikti nuo 2007 m. lapkričio 1 d.

Pradėjus veikti Registrui, nuo 2007 m. lapkričio 1 d. netenka galios (kaip nebeaktualus) LRV 1995 06 05 nutarimas Nr. 782 „Dėl Apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu įskaitos taisyklių patvirtinimo“ (Žin., 1995, Nr. 48-1172).

Kuo buhalteriams gali būti įdomus šis dokumentas? Apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu ir valstybinio socialinio draudimo išmokų gavėjų registro nuostatuose išvardinti visi atvejai ir nurodyti terminai, kada, kas ir kokius duomenis turi pateikti VSDFV.

Duomenų teikimo terminai nepasikeitė.
Pagal Nuostatų 25 punktą:

"25. Duomenis apie apdraustuosius vadovaujančiosios registro tvarkymo įstaigos nustatyta tvarka teikia draudėjai teritorinėms registro tvarkymo įstaigoms:

25.1. Draudėjas, priėmęs asmenį į darbą, ne vėliau kaip pirmąją darbuotojo darbo dieną privalo pranešti teritorinei registro tvarkymo įstaigai duomenis apie priimtąjį, nurodydamas apdraustojo vardą, pavardę, asmens kodą, asmens socialinio draudimo numerį (kai asmeniui jau suteiktas socialinio draudimo numeris pagal šių Nuostatų 30 punktą) ir datą, nuo kurios darbuotojas pradeda dirbti (šių Nuostatų 19.1–19.4, 20.1.1 ir 20.2.24 punktai).

25.2. Draudėjas, atleidęs apdraustąjį iš darbo, per 3 darbo dienas po atleidimo iš darbo privalo apie tai pranešti teritorinei registro tvarkymo įstaigai, nurodydamas apdraustojo vardą ir pavardę, asmens kodą, asmens socialinio draudimo numerį, atleidimo iš darbo datą, iki atleidimo iš darbo dienos apskaičiuotas ketvirčio draudžiamųjų pajamų ir valstybinio socialinio draudimo įmokų sumas (šių Nuostatų 19.1–19.4, 20.1.2, 20.1.4 ir 20.2.24 punktai).

25.3. Draudėjas pateikia pranešimą apie apdraustojo valstybinio socialinio draudimo pradžią ir pabaigą, kai valstybinio socialinio draudimo laikotarpiai negali būti nustatomi pateikiant pranešimą apie priėmimą ir (ar) atleidimą iš darbo ar tarnybos (šių Nuostatų 20.1.4, 20.1.5 ir 20.2.24 punktai). Pranešimas apie apdraustojo valstybinio socialinio draudimo pradžią pateikiamas draudimo pradžios dieną, o apie apdraustojo valstybinio socialinio draudimo pabaigą – per tris darbo dienas nuo apdraustojo draudimo pabaigos dienos.

25.4. Draudėjas pateikia teritorinei registro tvarkymo įstaigai duomenis apie apdraustojo nedraudiminius laikotarpius, duomenis apie motinai (įmotei), tėvui (įtėviui) arba vaiko globėjui suteiktas (nutrauktas) atostogas vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai (šių Nuostatų 20.1.3, 20.1.6 ir 20.2.24 punktai). Šie duomenys teikiami per 3 darbo dienas nuo nedraudiminio laikotarpio atsiradimo (pabaigos) ar atostogų vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai, suteikimo (nutraukimo) dienos.

25.5. Draudėjas pateikia teritorinei registro tvarkymo įstaigai duomenis apie kiekvienam apdraustajam per kalendorinį ketvirtį apskaičiuotas draudžiamųjų pajamų ir valstybinio socialinio draudimo įmokų sumas, kartu pateikdamas formą Nr. 4 (šių Nuostatų 20.1.4 ir 20.2.24 punktai). Duomenys pateikiami kiekvieną ketvirtį, ne vėliau kaip iki kito ketvirčio pirmojo mėnesio paskutinės darbo dienos prieš 15 dieną.

25.6. Draudėjas pateikia teritorinei registro tvarkymo įstaigai duomenis apie draudėjo apdraustiesiems apskaičiuotas ligos pašalpų sumas ir pašalpų gavimo laikotarpius (šių Nuostatų 20.1.4 punktas).

25.7. Tradicinių ir kitų valstybės pripažintų religinių bendruomenių ir bendrijų centrinės vadovybės privalo pateikti teritorinei registro tvarkymo įstaigai duomenis apie dvasininkų ir tik vienuolyne dirbančių vienuolių draudimo laikotarpius (šių Nuostatų 20.1.7 punktas) per 3 darbo dienas nuo draudimo pradžios arba pabaigos.

25.8. Kai juridinis asmuo reorganizuojamas, nesvarbu, kokiu reorganizavimo būdu, teritorinei registro tvarkymo įstaigai pateikiamas pranešimas apie draudėjo reorganizavimą (šių Nuostatų 20.2.1 ir 20.2.24 punktai). Jeigu juridinis asmuo reorganizuojamas, teritorinei registro tvarkymo įstaigai perduodami duomenys apie apdraustajam apskaičiuotas draudžiamąsias pajamas (šių Nuostatų 20.1.4 ir 20.2.24 punktai) iki reorganizavimo dienos. Duomenis apie draudžiamąsias pajamas, apskaičiuotas laikotarpiu nuo reorganizavimo dienos iki ketvirčio pabaigos, ir apie šio laikotarpio valstybinio socialinio draudimo įmokas teritorinei registro tvarkymo įstaigai pateikia naujas arba reorganizuojamas juridinis asmuo. Reorganizuojant draudėją sujungimo arba padalijimo būdu, pranešimą apie apdraustojo valstybinio socialinio draudimo pradžią ir pabaigą draudėjas pateikia per 10 darbo dienų nuo reorganizavimo. Reorganizuojant draudėją prijungimo arba išdalijimo būdu, pranešimą apie apdraustojo valstybinio socialinio draudimo pradžią ir pabaigą draudėjas pateikia per 3 darbo dienas nuo apdraustųjų valstybinio socialinio draudimo pradžios ir pabaigos."