Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Nauja 11-ojo VAS redakcija

VšĮ Apskaitos instituto direktoriaus įsakymas
Dėl 11-ojo verslo apskaitos standarto "Pardavimo savikaina ir veiklos sąnaudos" pakeitimo
(2007 06 29 Nr. VAS-5, Žin., 2007 07 10, Nr. 76-3038)

11-asis VAS išdėstytas nauja redakcija.
Nauja standarto redakcija turi būti taikoma sudarant 2008 m. sausio 1 d. ir vėliau prasidedančių ataskaitinių laikotarpių finansines ataskaitas, taip pat gali būti taikoma ir sudarant 2007 metų finansines ataskaitas.

Pakeistas standarto pavadinimas. 11-asis VAS pavadintas "Sąnaudos" (vietoje "Pardavimo savikaina ir veiklos sąnaudos") ir nustato ne tik pardavimo savikainos, veiklos sąnaudų, bet ir kitų sąnaudų (netipinės veiklos sąnaudų, netekimų) pripažinimo, apskaitos ir atskleidimo pilname aiškinamajame rašte tvarką. Standartas taikomas tik pelno (nuostolių) ataskaitoje pripažintų sąnaudų apskaitai ( Standarto 3 punktas).

Standartas papildytas XII, XIII ir XIV skyriais:

"XII. NETIPINĖS VEIKLOS SÀNAUDOS
 
25. Netipinės veiklos sąnaudoms priskiriamos kitos veiklos, finansinės ir investicinės veiklos sąnaudos, jei jos nepriskiriamos tipinei įmonės veiklai.
26. Kitos veiklos sąnaudos pripažįstamos pagal tuos pačius pripažinimo kriterijus, kaip ir tipinės veiklos sąnaudos. Jei kiti verslo apskaitos standartai leidžia tarpusavyje užskaityti pajamas ir sąnaudas, kitos veiklos sąnaudomis gali būti pripažįstamas grynasis ūkinės operacijos rezultatas (pavyzdžiui, nuostolis, gautas pardavus ilgalaikį turtą).
27. Finansinės ir investicinės veiklos sąnaudomis pripažįstamos sąnaudos ir nuostoliai, susiję su finansiniu turtu ar finansiniu įsipareigojimu, pripažintais pagal 18-ojo verslo apskaitos standarto "Finansinis turtas ir finansiniai įsipareigojimai", 22-ojo verslo apskaitos standarto "Užsienio valiutos kurso pasikeitimas" ir 26-ojo verslo apskaitos standarto "Išvestinės finansinės priemonės" reikalavimus. Finansinės ir investicinės veiklos sąnaudomis taip pat pripažįstamas tikrosios vertės sumažėjimas, susijęs su investiciniu turtu, pripažintu pagal 12-ojo verslo apskaitos standarto "Ilgalaikis materialusis turtas" reikalavimus. Finansinės ir investicinės veiklos sąnaudos, susidarančios dėl nuosavybės metodo taikymo investicijų apskaitai, pripažįstamos pagal 15-ojo verslo apskaitos standarto "Investicijos į asocijuotas įmones" reikalavimus.
28. Palūkanų, honorarų sąnaudos, kurios patiriamos mokant už kitų įmonių ar asmenų turto naudojimą ar leidimą juo naudotis, turi būti pripažįstamos, jei:
28.1. tikėtina, kad sąnaudos bus patirtos;
28.2. sąnaudų suma gali būti patikimai įvertinta.
29. Palūkanų sąnaudos turi būti pripažįstamos kaupimo principu taikant apskaičiuotų palūkanų normos metodą.
30. Honorarų sąnaudos turi būti pripažįstamos kaupimo principu atsižvelgiant į autorinių ar kitokių sutarčių sąlygas.
31. Baudos ir delspinigiai už pavėluotus atsiskaitymus pripažįstami sąnaudomis tada, kai atsiranda prievolė juos mokėti ir tikimybė, kad jie nebus sumokėti, yra maža, arba kai pinigai yra sumokėti.
 
XIII. NETEKIMAI
 
32. Netekimais pripažįstamos atsitiktinės sąnaudos ar nuostoliai, kurie negali būti priskirti įprastinei įmonės veiklai. Pelno (nuostolių) ataskaitoje netekimai parodomi kaip pelną mažinančios ar nuostolius didinančios sąnaudos prieš apmokestinimą.
 
XIV. PELNO MOKESÈIO SÀNAUDOS
 
33. Ataskaitinio laikotarpio pelno mokesčio sąnaudos apskaičiuojamos taikant mokesčius reglamentuojančių teisės aktų nustatytus pelno ir kitų nuo apmokestinamojo pelno apskaičiuojamų mokesčių reikalavimus ir pripažįstamos kaupimo principu. Atidėtojo pelno mokesčio sąnaudos pripažįstamos pagal 24-ąjį verslo apskaitos standartą "Pelno mokestis", jei įmonė taiko minėto standarto reikalavimus."

KITI 11-OJO VERSLO APSKAITOS STANDARTO PAKEITIMAI

Standarto 5 punkte paaiškinta, jog taikant palyginimo principą, turtas apskaitoje nepripažįstamas ir balanse neparodomas, jei jis neatitinka turto pripažinimo kriterijų

Sąvoka "Finansinė atskaitomybė" pakeista sąvoka "Finansinės ataskaitos" (plačiau).

Statybos paslaugų, kurias teikia rangovai, ir kitos pagal ilgalaikes sutartis patirtos sąnaudos pripažįstamos pagal 25-ojo verslo apskaitos standarto "Statybos ir kitos ilgalaikės sutartys" reikalavimus (Standarto 12 punktas).

Naujoje redakcijoje nurodyta daugiau informacijos, kuri turi būti atskleista pilname aiškinamajame rašte (Standarto 34 punktas).