Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Viešojo sektoriaus atskaitomybės įstatymas

Lietuvos Respublikos viešojo sektoriaus atskaitomybės įstatymas
(2007 06 26 Nr. X-1212, Žin., 2007 07 12, Nr. 77-3046)

Vykdant viešojo sektoriaus buhalterinės apskaitos ir finansinės atskaitomybės sistemos reformą, pagal kurią nuo 2009 m. sausio 1 d. biudžetinės įstaigos ir kiti viešojo sektoriaus subjektai turi pereiti prie buhalterinės apskaitos tvarkymo kaupimo principu, priimtas Viešojo sektoriaus atskaitomybės įstatymas.

Įstatymas taikomas viešojo sektoriaus subjektams, išskyrus valstybės ir savivaldybės įmones ir Lietuvos banką. Valstybės ir savivaldybės įmonės ir Lietuvos bankas teikia valstybės konsoliduotųjų ataskaitų rinkiniui ir nacionaliniam ataskaitų rinkiniui parengti reikalingas ataskaitas.

Viešojo sektoriaus subjektai - valstybė, savivaldybės, valstybės išteklių fondai (tarp jų Valstybinio socialinio draudimo fondas ir Privalomojo sveikatos draudimo fondas) ir savivaldybių privatizavimo fondai, mokesčių fondai, valstybės ir savivaldybių biudžetinės įstaigos, kiti subjektai, atliekantys įstatymų nustatytas viešojo administravimo funkcijas.

Įstatymo įsigaliojimas ir taikymas
Viešojo sektoriaus atskaitomybės įstatymas įsigalioja nuo 2008 m. sausio 1 d.

Pagal šį įstatymą viešojo sektoriaus subjektas sudaro, teikia ir skelbia 2009 metų ir vėlesnių metų ataskaitų rinkinius. Viešojo sektoriaus subjekto 2009 metų finansinių ataskaitų rinkinyje turi būti pateikti praėjusių finansinių metų palyginamieji skaičiai. Viešojo sektoriaus subjektas turi teisę sudaryti 2008 metų ataskaitų rinkinius pagal šį įstatymą. Jei viešojo sektoriaus subjektas sudaro 2008 metų ataskaitų rinkinius pagal šį įstatymą, jis turi sudaryti ir teikti ir kitų iki 2009 m. sausio 1 d. priimtų teisės aktų nustatytas ataskaitas valstybės ir savivaldybės biudžeto įvykdymo apyskaitoms rengti.

Pagal šį įstatymą sudaromos 2010 metų ir vėlesnių metų metinės viešojo sektoriaus subjektų grupių, išskyrus Valstybinio socialinio draudimo fondą, Privalomojo sveikatos draudimo fondą ir mokesčių fondus, konsoliduotosios ataskaitos. Valstybinio socialinio draudimo fondo, Privalomojo sveikatos draudimo fondo ir mokesčių fondų konsoliduotosios ataskaitos sudaromos nuo 2009 metų.

Pagal šį įstatymą sudaromi 2012 metų ir vėlesnių metų metiniai nacionaliniai ataskaitų rinkiniai.

Įstatymo paskirtis
Viešojo sektoriaus atskaitomybės įstatymas nustato viešojo sektoriaus subjekto finansinę ir biudžeto vykdymo atskaitomybę, ataskaitų rinkinio sudėtį, finansinių ataskaitų rinkinio ir biudžeto vykdymo ataskaitų rinkinio sudėtį, jų sudarymo reikalavimus ir atsakomybę už ataskaitų rinkinio sudarymą ir pateikimą.

Ataskaitų rinkinio lygiai
Ataskaitų rinkiniai yra aukštesniojo ir žemesniojo lygio. Žemesniojo lygio ataskaitų rinkinį sudaro kiekvienas viešojo sektoriaus subjektas ir viešojo sektoriaus subjektų grupė. Aukštesniojo lygio ataskaitų rinkinį sudaro valstybė ir savivaldybės. Viešojo sektoriaus subjektų grupių sudėtį ataskaitoms konsoliduoti nustato Lietuvos Respublikos Vyriausybė.
 
Viešojo sektoriaus subjekto metinių ataskaitų rinkinys
Viešojo sektoriaus subjekto metinių ataskaitų rinkinį sudaro:
1) metinės finansinės ataskaitos;
2) metinės biudžeto vykdymo ataskaitos.

Finansinės ataskaitos sudaromos vadovaujantis šiuo įstatymu ir Viešojo sektoriaus apskaitos ir finansinės atskaitomybės standartais. Finansinės ataskaitos sudaromos ir buhalterinė apskaita tvarkoma taikant kaupimo principą.

Biudžeto vykdymo ataskaitos sudaromos vadovaujantis Biudžeto sandaros įstatymu, Valstybės iždo įstatymu, šiuo įstatymu ir kitais teisės aktais. Biudžeto vykdymo ataskaitos, kaip ir anksčiau, sudaromos vadovaujantis pinigų principu (išskyrus Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžetą).

Tarpinės ataskaitos
Tarpines ataskaitas viešojo sektoriaus subjektai sudaro prireikus arba teisės aktų nustatytais ataskaitiniais laikotarpiais. Tarpinių ataskaitų rinkinio sudėtį nustato Lietuvos Respublikos finansų ministerija.

Metinių finansinių ataskaitų rinkinio sudėtis
Metinių finansinių ataskaitų rinkinį neatsižvelgiant į ataskaitų rinkinio lygį sudaro šios finansinės ataskaitos:
1) finansinės būklės ataskaita;
2) viešojo sektoriaus subjekto veiklos rezultatų ataskaita;
3) viešojo sektoriaus subjekto pinigų srautų ataskaita;
4) viešojo sektoriaus subjekto grynojo turto pokyčių ataskaita;
5) finansinių ataskaitų aiškinamasis raštas.

Grynojo turto pokyčių ataskaitos gali nesudaryti tie viešojo sektoriaus subjektai, kurių ataskaitinių metų ir praėjusių finansinių metų pabaigoje grynasis turtas buvo lygus nuliui.

Žemesniojo ir aukštesniojo lygio finansinių ataskaitų formas ir jų sudarymo tvarką nustato Viešojo sektoriaus apskaitos ir finansinės atskaitomybės standartai.

Metinių biudžeto vykdymo ataskaitų rinkinio sudėtis
Metinių žemesniojo lygio biudžeto vykdymo ataskaitų rinkinį sudaro šios biudžeto vykdymo ataskaitos:
1) žemesniojo lygio biudžeto išlaidų sąmatos vykdymo ataskaitos;
2) žemesniojo lygio biudžeto išlaidų sąmatų vykdymo aiškinamasis raštas.

Metinių aukštesniojo lygio biudžeto vykdymo ataskaitų rinkinį sudaro šios konsoliduotosios biudžeto vykdymo ataskaitos:
1) biudžeto pajamų ir išlaidų plano vykdymo ataskaita;
2) aukštesniojo lygio biudžeto išlaidų sąmatos vykdymo ataskaitos;
3) aukštesniojo lygio biudžeto vykdymo ataskaitų aiškinamasis raštas.

Kitus žemesniojo ir aukštesniojo lygio biudžeto vykdymo ataskaitų formų ir jų sudarymo tvarkos reikalavimus viešojo sektoriaus subjektams nustato Finansų ministerija.

Ataskaitų rinkinių auditas
Viešojo sektoriaus subjekto metinių ataskaitų rinkinių ir viešojo sektoriaus subjektų grupių konsoliduotųjų ataskaitų rinkinių auditą atlieka Lietuvos Respublikos valstybės kontrolė, savivaldybių kontrolierių tarnybos, nepriklausomos audito įmonės pagal Valstybės kontrolės įstatymą, Biudžeto sandaros įstatymą, Vietos savivaldos įstatymą, Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto sandaros įstatymą ir kitus teisės aktus.

Ataskaitų rinkinių teikimas
Viešojo sektoriaus subjektų grupės nariai metinių ataskaitų rinkinius teikia už viešojo sektoriaus subjektų grupės konsoliduotųjų ataskaitų rinkinio parengimą atsakingam viešojo sektoriaus subjektui jo nustatytais terminais. Metinių viešojo sektoriaus subjektų grupių konsoliduotųjų ataskaitų rinkinius, įstatymų nustatytais atvejais kartu su auditoriaus (valstybinio audito) išvada, teikia už šių rinkinių parengimą atsakingi viešojo sektoriaus subjektai Finansų ministerijai jos nustatytais, su Valstybės kontrole (auditą atliekančia įmone ar institucija) suderintais terminais.

Metines konsoliduotąsias ataskaitas savivaldybės teikia Finansų ministerijai pasibaigus finansiniams metams, ne vėliau kaip iki kitų metų kovo 15 dienos.

Valstybės konsoliduotąsias ataskaitas ir visų savivaldybių konsoliduotąsias ataskaitas Finansų ministerija teikia Vyriausybės įgaliotai institucijai, atsakingai už nacionalinio ataskaitų rinkinio parengimą, pasibaigus finansiniams metams, ne vėliau kaip iki kitų metų balandžio 15 dienos.

Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos savo metines konsoliduotąsias ataskaitas teikia Vyriausybės įgaliotai institucijai, atsakingai už nacionalinio ataskaitų rinkinio parengimą, pasibaigus finansiniams metams, ne vėliau kaip iki kitų metų balandžio 15 dienos.

Vyriausybė nacionalinį ataskaitų rinkinį kartu su audito išvada teikia Lietuvos Respublikos Seimui iki kitų finansinių metų spalio 1 dienos.
 
Ataskaitų rinkinių skelbimas
Viešojo sektoriaus subjektas savo metinių ataskaitų rinkinius skelbia jį kontroliuojančio subjekto nustatyta tvarka.

Viešojo sektoriaus subjektų grupės konsoliduotųjų ataskaitų rinkinius, įstatymų nustatytais atvejais kartu su auditoriaus (valstybinio audito) išvada, skelbia už jų sudarymą atsakingas viešojo sektoriaus subjektas savo interneto svetainėje.

Savivaldybė metines konsoliduotąsias ataskaitas kartu su auditoriaus išvada skelbia savo interneto svetainėje ne vėliau kaip per 10 dienų nuo auditoriaus išvados pasirašymo.

Finansų ministerija valstybės konsoliduotąsias ataskaitas kartu su auditoriaus (valstybinio audito) išvada ir visų savivaldybių ataskaitas skelbia savo interneto svetainėje ne vėliau kaip per 10 dienų nuo auditoriaus išvados dėl valstybės konsoliduotųjų ataskaitų pasirašymo.

Valstybinio socialinio draudimo fondo ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo ataskaitų rinkiniai skelbiami šių fondų veiklą reglamentuojančių teisės aktų nustatyta tvarka.

Nacionalinį ataskaitų rinkinį kartu su auditoriaus išvada savo interneto svetainėje skelbia Vyriausybės įgaliota institucija.