Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Nauja valstybės biudžeto lėšų išdavimo iš valstybės iždo sąskaitos taisyklių redakcija

Finansų ministro įsakymas
Dėl Lietuvos Respublikos finansų ministro 2000 m. liepos 21 d. įsakymo Nr. 195 "Dėl valstybės biudžeto lėšų išdavimo iš valstybės iždo sąskaitos taisyklių patvirtinimo" pakeitimo
(2007 08 14 Nr. 1K-235, Žin., 2007 08 18, Nr. 90-3604)

Lietuvos Respublikos finansų ministro 2000 m. liepos 21 d. įsakymas Nr. 195 "Dėl valstybės biudžeto lėšų išdavimo iš valstybės iždo sąskaitos taisyklių patvirtinimo" išdėstytas nauja redakcija.

Į banko sąskaitą pervedamų lėšų limitas smulkioms išlaidoms finansuoti sumažintas iki 10 proc.
Valstybės iždo departamentas valstybės biudžeto lėšas, skirtas smulkioms išlaidoms finansuoti, perveda į asignavimų valdytojo ir jam pavaldžios biudžetinės įstaigos ar kito subjekto atidarytą biudžetinę sąskaitą banke pagal nustatytą limitą mėnesiui - iki 10 procentų (buvo - iki 20 procentų) nuo trečdalio išlaidų sąmatoje numatytų ketvirčiui lėšų pagal ekonominės klasifikacijos grupę ,,Prekių ir paslaugų naudojimas", išskyrus išlaidas, skirtas komandiruotėms ir išmokoms fiziniams asmenims ir užsienio valiuta (Taisyklių 7.4 punktas).

Už lėšų smulkioms išlaidoms (iki 10 procentų limito mėnesiui) apskaičiavimo ir šių duomenų pateikimo mokėjimo paraiškoje teisingumą atsako šiuos duomenis ir mokėjimo paraišką pateikęs asignavimų valdytojo, jam pavaldžios biudžetinės įstaigos ar kito subjekto vadovas ir jo paskirti asmenys.

Įrašai VBAM sistemos bendruosiuose žurnaluose
Asignavimų valdytojai ir jiems pavaldžių biudžetinių įstaigų ir kitų subjektų vadovai darbui su VBAM sistema paskiria atsakingus asmenis, kurie atlieka mokėjimo paraiškų rengimo, tiekėjų duomenų įvedimo ir su asignavimų naudojimu susijusias bendrojo žurnalo pildymo procedūras.
Įrašus VBAM sistemos bendruosiuose žurnaluose gali registruoti asmuo, turintis mokėjimo paraiškų registravimo VBAM sistemoje teisę.

Mokėjimo paraiškų teikimas naudojant VBAM sistemą
Taisyklių 17 punktas papildytas nauja nuostata, jog šiame punkte nurodytieji mokėjimo paraiškų pateikimo ir jose nurodyti apmokėjimo terminai negalioja likus trims darbo dienoms iki biudžetinių metų pabaigos. Biudžetinių metų paskutinę darbo dieną mokėjimo paraiškos apmokamos, jeigu Valstybės iždo departamentui jos pateiktos iki tos dienos 12 valandos.

Mokėjimo paraiškų teikimas nenaudojant VBAM sistemos
Biudžetinės įstaigos ir kiti subjektai, kurie nenaudoja VBAM sistemos, bet jie yra įtraukti į VBAM sistemą asignavimų valdytojo (pagal pavaldumą) įstaigoje arba Valstybės iždo departamente, nenaudodami VBAM sistemos, parengia formą MOK-01 ,,Mokėjimo paraiškos".
Du parengtus mokėjimo paraiškų egzempliorius pasirašo biudžetinės įstaigos ar kito subjekto vadovas ir vyriausiasis buhalteris (buhalteris) ir vieną egzempliorių, patvirtintą herbiniu antspaudu, ne vėliau kaip viena darbo diena anksčiau Taisyklių 17 punkte nurodytų terminų, biudžetinė įstaiga ar kitas subjektas pateikia asignavimų valdytojui, kuriam jie pavaldūs, nesant pavaldumo,- Valstybės iždo departamentui. Be to, turi būti pateikti asmenų, įgaliotų pasirašyti mokėjimo paraiškas, parašų pavyzdžiai (Taisyklių 18 punktas).

Mokėjimo paraiškos užsienio valiuta
Taisyklės papildytos penktuoju skyriumi "Mokėjimo paraiškos užsienio valiuta" (Taisyklių 21-23 punktai).

Mokėjimo paraiškų sulaikymas
Taisyklių 33 punktas papildytas dar vienu atveju, kada mokėjimo paraiška gali būti sulaikoma. Valstybės iždo departamentas gali laikinai sulaikyti pateiktas mokėjimo paraiškas, jei mokėjimo paraiškos suma gerokai skiriasi nuo asignavimų poreikio prognozės ir (arba) esant reikšmingoms svertinių prognozių santykinėms paklaidoms.

Panaudotų asignavimų parodymas VBAM sistemoje ir duomenų apie juos teikimas
Iš valstybės iždo sąskaitos pagal mokėjimo paraiškas tiesiogiai į tiekėjų sąskaitas pervestos lėšos yra asignavimų valdytojų ir jiems pavaldžių biudžetinių įstaigų ir kitų subjektų gauti ir panaudoti biudžeto asignavimai (kasinės išlaidos).
Pagal mokėjimo paraiškas į asignavimų valdytojų ir jiems pavaldžių biudžetinių įstaigų ir kitų subjektų sąskaitas bankuose pervestos lėšos yra gauti ir nepanaudoti biudžeto asignavimai. Šių asignavimų panaudojimą (kasines išlaidas) pagal programas, valstybės funkcijas ir ekonominę klasifikaciją asignavimų valdytojai ir jiems pavaldžios biudžetinės įstaigos ir kiti subjektai kas mėnesį iki kito mėnesio 6 darbo dienos privalo parodyti VBAM sistemoje. Tam tikslui VBAM sistemoje pildomas asignavimų panaudojimo bendrasis žurnalas, užregistruojami įrašai ir atliekama apskaitos duomenų eksporto procedūra. Iš VBAM sistemos išspausdinamos formos VBAMS FIN-02 "Valstybės biudžeto išlaidų sąmatos įvykdymo (kasinių išlaidų) ataskaita" - atskiros pagal programas, nurodant funkcijas, ir visų programų bei funkcijų suvestinė. Asignavimų valdytojo ar jam pavaldžios biudžetinės įstaigos ar kito subjekto vadovo ir vyriausiojo buhalterio (buhalterio) pasirašytos VBAMS ataskaitos kartu su atitinkamų metų valstybės biudžeto išlaidų sąmatų įvykdymo metine ir ketvirtine ataskaitomis pateikiamos asignavimų valdytojui pagal pavaldumą, nesant pavaldumo, - Valstybės iždo departamentui (Taisyklių 42 punktas).

Lėšų pervedimo iš valstybės iždo sąskaitos tiesiogiai tiekėjui įrodymo dokumentas
Lėšų pervedimo iš valstybės iždo sąskaitos tiesiogiai tiekėjui (lėšų gavėjui) įrodymo dokumentas gali būti asignavimų valdytojo ar jam pavaldžios biudžetinės įstaigos ar kito subjekto pasirašytas ir patvirtintas herbiniu antspaudu apmokėtų mokėjimo paraiškų egzempliorius, esantis pas mokėjimo paraiškų rengėją - asignavimų valdytoją ar jam pavaldžią biudžetinę įstaigą ar kitą subjektą ir atitinkantis mokėjimo paraiškos elektroninę versiją VBAM sistemoje pas mokėjimo paraiškų rengėją - asignavimų valdytoją ar jam pavaldžią biudžetinę įstaigą ar kitą subjektą, arba mokėjimo paraiškų mokėjimų būklės importo protokolo elektroninės informacijos pagal ataskaitos formą VBAMS MOK-03 ,,Valstybės iždo mokėjimo pavedimo turinys" asignavimų valdytojo ar jam pavaldžios biudžetinės įstaigos ar kito subjekto parengtas nuorašas. Prireikus asignavimų valdytojo ar jam pavaldžios biudžetinės įstaigos ar kito subjekto lėšų pervedimo įrodymo dokumento duomenys gali būti sutikrinami su asignavimų valdytojo ir Valstybės iždo departamento atitinkama informacija (Taisyklių 49 punktas).