Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Nauja 13-ojo VAS "Nematerialusis turtas" redakcija

VšĮ Apskaitos instituto direktoriaus įsakymas
Dėl 13-ojo verslo apskaitos standarto "Nematerialusis turtas" pakeitimo
(2007 11 20 Nr. VAS-8, Žin., 2007 11 24, Nr. 121-4994)

13-asis verslo apskaitos standartas "Nematerialusis turtas" išdėstytas nauja redakcija. Nauja standarto redakcija turi būti taikoma sudarant 2008 m. sausio 1 d. ir vėliau prasidedančių ataskaitinių laikotarpių finansines ataskaitas.

Minimali nematerialiojo turto vertė
Papildytas nematerialiojo turto apibrėžimas:
Nematerialusis turtas - neturintis materialios formos nepiniginis turtas, kuriuo įmonė disponuoja, kurį naudodama tikisi gauti tiesioginės ir (arba) netiesioginės ekonominės naudos ir kurio vertė yra ne mažesnė už įmonės nusistatytą minimalią nematerialiojo turto vertę.

Nematerialiojo turto pavyzdžių sąrašas
Papildytas nematerialiojo turto pavyzdžių sąrašas, paaiškinant, jog nematerialiuoju turtu gali būti laikomi taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimai (Standarto 9.7 punktas).

Neatlygintinai gautas nematerialusis turtas
Neatlygintinai gautas nematerialusis turtas apskaitoje registruojamas tikrąja verte, jei yra aktyvioji to turto rinka ir tikroji vertė gali būti patikimai nustatyta (Standarto 26 punktas).

Jei neatlygintinai gauto nematerialiojo turto aktyviosios rinkos nėra, nemokamai ar už labai mažą kainą gauto turto įsigijimo savikaina laikoma išlaidų, kurios tiesiogiai susijusios su to turto įsigijimu ir paruošimu naudojimui, suma (Standarto 27 punktas).

Jei nematerialiojo turto aktyviosios rinkos nėra ir neatlygintinai gaunant nematerialųjį turtą nepatiriama jokių išlaidų, šio turto įsigijimo savikaina yra lygi nuliui (Standarto 28 punktas).

Nematerialiojo turto amortizacijos skaičiavimui gali būti taikomas ir produkcijos metodas
Įmonė apskaitos politikoje gali nusistatyti ir produkcijos metodą, jei gali pagrįsti, kad turto amortizuojamoji suma bus sistemingai paskirstyta per jo naudingo tarnavimo laiką ir susieta su tam tikru pagamintos produkcijos (suteiktų paslaugų) kiekiu. Pavyzdžiui, produkcijos metodas galėtų būti taikomas skaičiuojant taršos integruotos prevencijos ir kontrolės leidimų amortizaciją (Standarto 51 punktas).

Produkcijos metodu apskaičiuota nematerialiojo turto amortizacijos suma priklauso nuo pagamintos produkcijos (suteiktų paslaugų) kiekio. Taikant šį metodą, amortizacijos suma apskaičiuojama pagal formulę:

N = (V1 - V2) x P / Pmax

N - amortizacijos suma, tenkanti pagamintai produkcijai (suteiktoms paslaugoms);
V1 - nematerialiojo turto įsigijimo vertė (pasigaminimo (sukūrimo) savikaina);
V2 - nematerialiojo turto likvidacinė vertė;
P - per ataskaitinį laikotarpį pagamintos produkcijos (suteiktų paslaugų) kiekis;
Pmax - maksimalus pagamintos produkcijos (suteiktų paslaugų) kiekis (Standarto 53 punktas).

Atsargose registruojamas nematerialusis turtas (Standarto 64, 65, 66 punktai)
Nematerialusis turtas, kuris įmonės veikloje nenaudojamas ir laikomas parduoti, registruojamas atsargų sąskaitoje likutine verte tą datą, nuo kurios turtas nenaudojamas. Tokio turto apskaitos reikalavimus nustato 9-asis verslo apskaitos standartas "Atsargos".

Nematerialusis turtas atsargų sąskaitoje turi būti registruojamas ir laikomas parduoti tik tada, kai jis atitinka visus šiuos kriterijus:
1. Dabartinės būklės turtą, esant įprastoms pardavimo sąlygoms, galima greitai parduoti ir jo pardavimas turi būti labai tikėtinas.
2. Turto pardavimas yra labai tikėtinas, kai:
1) tokiu turtu yra aktyviai prekiaujama rinkoje;
2) to turto pardavimas yra pradėtas, vykdoma aktyvi pirkėjo paieška ir neketinama atsisakyti jį parduoti;
3) turtą planuojama parduoti per 12 mėnesių nuo nematerialiojo turto užregistravimo atsargų sąskaitoje datos.
3. Jei nematerialusis turtas neparduodamas per 12 mėnesių nuo perkėlimo į atsargas dienos, jis ir toliau gali būti apskaitomas atsargų sąskaitoje dėl to, kad jis nebuvo parduotas dėl nuo įmonės nepriklausomų aplinkybių, bet įmonė neatsisakė plano šį turtą parduoti ir tikėtina, kad artimiausiu metu jis bus parduotas.

Jeigu nematerialusis turtas neatitinka aukščiau nurodytų kriterijų, jis negali būti apskaitomas atsargų sąskaitoje.