Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Lietuvoje bus galima įsigyti išskirtinės kokybės maisto produktų

Žemės ūkio ministro įsakymas
Dėl išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų
(2007 11 29 Nr. 3D-524, Žin., 2007 12 04, Nr. 126-5142)

Žemės ūkio ministras patvirtino Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų pripažinimo taisykles.

Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktas (toliau - IKP)  - produktas, kurio kokybė pranoksta Europos Sąjungos ir nacionalinių teisės aktų nustatytus saugos, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos reikalavimus ir (arba) kuris dėl tam tikrų ūkininkavimo ar gamybos būdų naudojimo pasižymi ypatingomis savybėmis.

Visas IKP gamybos procesas vykdomas kontroliuojamuose ūkiuose ir įmonėse, maksimaliai naudojant vietines bei šių Taisyklių reikalavimus atitinkančias žaliavas, įprastines, gana ilgai šalyje auginamas ar joms prilygstančias augalų ir gyvulių veisles, bičių rases, kontroliuojami visi IKP gamybos etapai, užtikrinamas šio proceso atsekamumas, o atitiktis šių Taisyklių ir specifikacijos reikalavimams turi būti tikrinama sertifikavimo įstaigos.

Išskirtinės kokybės produktai bei jų gamybos ir (ar) perdirbimo procesai turi būti sertifikuoti. Jų sertifikavimą ir priežiūrą atlieka Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos paskirtos sertifikavimo įstaigos. Sertifikuotus išskirtinės kokybės produktus numatyta ženklinti specialiu ženklu.

Išskirtinės kokybės produktai ir jų gamybos ir (ar) perdirbimo procesas išsiskiria natūralumu, maistingumu bei aplinkos tausojimu.

Natūralumas
Ribojamas atstumas nuo laukų (kuriuose auga augalai ir ganosi gyvuliai) iki taršos šaltinių, mineralinių trąšų, pesticidų, vaistų naudojimo kiekis, dažnumas ir laikas. Perdirbant IKP nenaudojami sintetiniai maisto priedai (konservantai, saldikliai, aromato ir skonio stiprikliai, dažikliai).

Maistingumas
Išskirtinės kokybės produktai yra šviežesni, nes pateikiami vartotojui per trumpesnį nei įprasta tos kategorijos produktams laikotarpį, pasižymi išskirtiniu skoniu, kvapu, išvaizda ir konsistencija. Taikomi maistingumą išsaugojantys perdirbimo būdai, IKP yra didesnis natūralios ląstelienos, mineralų, vitaminų, polifenolių bei kitų biologiškai vertingų medžiagų kiekis ar sumažinta energinė vertė, riebalų, sočiųjų riebalinių rūgščių, druskos, cukraus kiekis.

Aplinkos tausojimas
Naudojami geriausi prieinami gamybos būdai, aplinką saugojančios technologijos, skaičiuojami maisto medžiagų balansai. Maksimaliai panaudojamos gamybos atliekos, ribojamas sintetinių, savaime nesuyrančių ar netinkamų pakartotiniam perdirbimui pakavimo medžiagų naudojimas.