Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Dar labiau apribotas asmens kodo naudojimas

Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo pakeitimo įstatymas
(2008 02 01 Nr. X-1444, Žin., 2008 02 23, Nr. 22-804)

Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymas išdėstytas nauja redakcija, kuri įsigalioja 2009 m. sausio 1 d.

Šio įstatymo tikslas - ginti žmogaus privataus gyvenimo neliečiamumo teisę tvarkant asmens duomenis.

Šis įstatymas reglamentuoja santykius, kurie atsiranda tvarkant asmens duomenis automatiniu būdu, taip pat neautomatiniu būdu tvarkant asmens duomenų susistemintas rinkmenas: sąrašus, kartotekas, bylas, sąvadus ir kita. Įstatymas nustato fizinių asmenų, kaip duomenų subjektų, teises, šių teisių apsaugos tvarką, juridinių ir fizinių asmenų teises, pareigas ir atsakomybę tvarkant asmens duomenis.

Naujoje įstatymo redakcijoje dar labiau ribojamas asmens kodo naudojimas. Net ir gavus duomenų subjekto sutikimą, draudžiama asmens kodą skelbti viešai, taip pat draudžiama rinkti ir naudoti asmens kodą tiesioginės rinkodaros tikslais. Asmens kodo naudojimą apibrėžia Įstatymo 7 straipsnis:

"7 straipsnis. Asmens kodo naudojimas
1. Asmens kodas - unikali skaitmenų seka. Asmens kodas asmeniui suteikiamas Gyventojų registro įstatymo nustatyta tvarka.

2. Naudoti asmens kodą, kai tvarkomi asmens duomenys, galima tik gavus duomenų subjekto sutikimą, išskyrus atvejus, nurodytus šio straipsnio 4 ir 5 dalyse, kai asmens kodą naudoti draudžiama.

3. Be duomenų subjekto sutikimo asmens kodą galima naudoti tik:
1) jeigu tokia teisė yra nustatyta šiame ir kituose įstatymuose;
2) atliekant mokslinį arba statistinį tyrimą šio įstatymo 12 ir 13 straipsniuose nustatytais atvejais;
3) valstybės, žinybiniuose registruose, jeigu jie yra įteisinti Valstybės registrų įstatymo nustatyta tvarka, ir informacinėse sistemose, jeigu jos yra įteisintos teisės aktų nustatyta tvarka;
4) juridiniams asmenims, kurių veikla susijusi su paskolų teikimu ir skolų išieškojimu, draudimu ar lizingo (finansinės nuomos) verslu, taip pat sveikatos apsaugos ir socialinio draudimo bei kitų socialinę paramą teikiančių ir administruojančių institucijų ir švietimo įstaigų, mokslo ir studijų institucijų veikloje. Šiame punkte nurodyti juridiniai asmenys asmens kodą gali naudoti tik tuo tikslu, kuriuo jis buvo gautas, ir tik tais atvejais, kai tai yra būtina teisėtam ir apibrėžtam asmens duomenų tvarkymo tikslui pasiekti;
5) įstatymų nustatytais atvejais tvarkant įslaptintus duomenis.

4. Draudžiama asmens kodą skelbti viešai.
5. Draudžiama rinkti ir naudoti asmens kodą tiesioginės rinkodaros tikslais."

Įstatymas papildytas naujomis vaizdo stebėjimo ir vaizdo duomenų tvarkymo nuostatomis, skundų priėmimo ir tyrimo taisyklėmis bei kitomis nuostatomis.