Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal
- Mokyklose nerekomenduojama prekiauti bulvių traškučiais ir gazuotais gėrimais
Sveikatos apsaugos ministro įsakymas
Dėl Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2005 m. birželio 9 d. įsakymo Nr. V-476 "Dėl Lietuvos higienos normos HN 21:2005 "Bendrojo lavinimo mokykla. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai" patvirtinimo" pakeitimo
(2008 02 19 Nr. V-123, Žin., 2008 02 23, Nr. 22-825)
Lietuvos higienos normos HN 21:2005 "Bendrojo lavinimo mokykla. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai" pakeitimu nustatytas mokinių maitinimui nerekomenduojamų maisto produktų sąrašas:
bulvių traškučiai ir kiti riebaluose virti gaminiai; saldainiai, konditerijos gaminiai su kremu ir (ar) šokoladu; nealkoholiniai gėrimai su maisto priedais (dažikliais, konservantais, saldikliais), gazuoti gėrimai; genetiškai modifikuotas maistas ar genetiškai modifikuotų sudedamųjų dalių turintys produktai; kiti daug riebalų (daugiau nei 21 g/100 g), sočiųjų riebalų rūgščių (daugiau nei 6 g/100 g), cukraus (daugiau nei 18 g/100 g) ar druskos (daugiau nei 2,4 g/100 g) turintys mėsos produktai bei konditerijos gaminiai (Higienos normos 110 punktas).
Rekomenduojamos maitinimui maisto produktų grupės: daržovės, bulvės, vaisiai, uogos (ypač iš ekologinės gamybos ūkių) ir jų patiekalai, sultys (ypač šviežios); grūdiniai (duonos gaminiai, kruopų produktai) ir ankštiniai produktai; pienas ir pieno produktai (ypač liesi); liesa mėsa (paukštiena, jautiena, veršiena, triušiena ir kt.) ir jos produktai; žuvis ir jos produktai; augalinis aliejus; kiaušiniai; geriamasis vanduo ir natūralus mineralinis bei šaltinio vanduo (negazuoti).
Mokinių maitinimui tiekiamų maisto produktų asortimentas, sudarytas vadovaujantis rekomenduojamų ir nerekomenduojamų maisto produktų grupėmis, pritarus mokyklos tarybai bei patvirtinus mokyklos vadovui, turi būti suderintas su visuomenės sveikatos centru apskrityje. Mokyklos visuomenės sveikatos priežiūros specialistas prižiūri, kad tiekiant maisto produktus būtų laikomasi nustatyto maisto produktų asortimento ir, esant neatitikimų, nedelsdamas privalo informuoti apie tai kontroliuojančias institucijas (Higienos normos 109 punktas).
Mokinių maitinimas turi būti organizuojamas mokyklų valgyklose, bufetuose bei kitose tam tinkamose patalpose ar vietose (Higienos normos 104 punktas).
Valgiaraščiuose prie kiekvieno patiekalo turi būti nurodyta patiekalo energinė vertė, kcal (Higienos normos 105 punktas).