Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Nauji mokesčio už aplinkos teršimą apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos aprašai (įsigalioja 2009 m. sausio 1 d.)

Aplinkos ministro ir finansų ministro įsakymas
Dėl mokesčio už aplinkos teršimą apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos aprašų patvirtinimo
(2008 07 09 Nr. D1-370/1k-230, Žin., 2008 07 12, Nr. 79-3140)

Lietuvos Respublikos aplinkos ir finansų ministrai patvirtino:

1) mokesčio už aplinkos teršimą iš mobilių taršos šaltinių apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos aprašą;
2) mokesčio už aplinkos teršimą iš stacionarių taršos šaltinių apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos aprašą;
3) mokesčio už aplinkos teršimą apmokestinamųjų gaminių atliekomis apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos aprašą;
4) mokesčio už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos aprašą.

Nauji mokesčio už aplinkos teršimą apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos aprašai įsigalioja 2009 m. sausio 1 d.

Mokestis už aplinkos teršimą iš mobilių taršos šaltinių
Mokesčio už aplinkos teršimą iš mobilių taršos šaltinių apraše pateiktos mokesčio apskaičiavimo formulės, nurodyti mokesčio lengvatas patvirtinantys dokumentai.

Mokesčio lengvatas patvirtinantys dokumentai
Aprašo 10 ir 11 punktai nustato:

„10. Išmetamųjų dujų neutralizavimo sistemos transporto priemonėje buvimą ir jos veikimą patvirtina šie toliau nurodyti dokumentai:
10.1. transporto priemonės gamintojo, jo oficialiai įgalioto atstovo ar platintojo Lietuvoje išduotas dokumentas (pažyma, tipo atitikimo sertifikatas ir pan.), patvirtinantis, kad transporto priemonėje yra įrengta ir veikianti išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema, pateiktas kartu su galiojančiu valstybinės techninės apžiūros talonu. Pakeitus arba sumontavus transporto priemonėje naują išmetamųjų dujų neutralizavimo sistemą, pateikiamas dokumentas (sertifikatas, detalės pirkimo sąskaita faktūra ir pan.), patvirtinantis, kad detalė sertifikuota;
10.2. valstybinės techninės apžiūros įmonės išduota techninės apžiūros rezultatų kortelės kopija su nurodytomis išmetamųjų teršalų CO ir CH koncentracijomis automobilių su Otto varikliais išmetamose dujose, kurios neturi viršyti Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2000 m. kovo 8 d. įsakymu Nr. 89 „Dėl aplinkos apsaugos normatyvinių dokumentų LAND 14-2000 ir LAND 15-2000 patvirtinimo“ (Žin., 2000, Nr. 23-593) nustatytų CO ir CH teršalų normų. Valstybinės techninės apžiūros rezultatų kortelės kopija su nurodytomis išmetamųjų teršalų koncentracijomis galioja pateikus ją kartu su galiojančiu valstybinės techninės apžiūros talonu.
11. Biodegalų naudojimą mobiliuose taršos šaltiniuose bei pajamas, gaunamas iš žemės ūkio veiklos, patvirtina buhalterinės apskaitos dokumentai.”

Mokesčio sumokėjimas
Mokesčio už aplinkos teršimą iš mobilių taršos šaltinių mokestinis laikotarpis yra kalendorinis pusmetis. Mokestis už aplinkos teršimą sumokamas ir mokesčio už aplinkos teršimą deklaracija pateikiama ne vėliau kaip per 60 dienų nuo mokestinio laikotarpio pabaigos teritorinei valstybinei mokesčių inspekcijai, kurios veiklos teritorijoje mokesčių mokėtojas yra įregistruotas mokesčių mokėtojų registre.