Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Pakeisti 1-SD ir 2-SD pranešimų pateikimo terminai

VSDFV direktoriaus įsakymas
Dėl Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktoriaus 2007 m. birželio 15 d. įsakymo Nr. V-256 „Dėl 1-SD pranešimo apie apdraustųjų valstybinio socialinio draudimo pradžią ir 2-SD pranešimo apie apdraustųjų valstybinio socialinio draudimo pabaigą pateikimo taisyklių patvirtinimo" pakeitimo
(2008 07 31 Nr. V-349, Žin., 2008 08 12, Nr. 92-3677)

1-SD pranešimo apie apdraustųjų valstybinio socialinio draudimo pradžią ir 2-SD pranešimo apie apdraustųjų valstybinio socialinio draudimo pabaigą pateikimo taisyklių (toliau - Taisyklių) pakeitimas įsigalioja 2008 m. rugpjūčio 12 d.

1-SD pranešimo apie apdraustųjų valstybinio socialinio draudimo pradžią pateikimo terminas
Taisyklių 7.1 punktas papildytas nuostata dėl pranešimo pateikimo termino kai darbo pradžios data yra vėlesnė nei darbo sutarties sudarymo data. Draudėjas privalo pateikti:

„7.1. 1-SD pranešimą apdraustojo valstybinio socialinio draudimo pradžios dieną, išskyrus šių Taisyklių 7.3–7.6 punktuose numatytus atvejus ir atvejį, kai vadovaujantis Lietuvos Respublikos darbo kodekso (Žin., 2002, Nr. 64-2569) 99 straipsnio 5 dalimi su darbuotoju sudaroma darbo sutartis, pagal kurią darbo pradžios data yra vėlesnė nei darbo sutarties sudarymo data. Kai su darbuotoju sudaroma darbo sutartis, pagal kurią darbo pradžios data yra vėlesnė nei darbo sutarties sudarymo data, 1-SD pranešimas turi būti pateikiamas ne vėliau kaip prieš dieną iki numatytos darbo pradžios momento;".

LR darbo kodekso 99 straipsnio 5 dalis nustato:
„Darbuotojas privalo pradėti dirbti kitą po darbo sutarties sudarymo dieną, jeigu šalys nesutarė kitaip."

Vadinasi, įprastu atveju, kai darbuotojas pradeda dirbti kitą dieną po darbo sutarties sudarymo, draudėjas 1-SD pranešimą Fondo valdybos teritoriniam skyriui privalo pateikti darbo sutarties sudarymo dieną.

2-SD pranešimo apie apdraustųjų valstybinio socialinio draudimo pabaigą pateikimo terminas
Nustatant 2-SD pranešimo pateikimo terminą, žodis „dienas” keičiamas žodžiais „darbo dienas” (Taisyklių 7.2, 7.3, 7.4, 7.5 ir 7.6 punktai). Dabar Taisyklių 7.2 punktas nustato, jog draudėjas privalo pateikti:

„7.2. 2-SD pranešimą ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo apdraustojo valstybinio socialinio draudimo pabaigos dienos, išskyrus šių Taisyklių 7.3 ir 7.4 punktuose numatytus atvejus;".