Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Nauja 12-ojo verslo apskaitos standarto „Ilgalaikis materialusis turtas" redakcija

Audito ir apskaitos tarnybos direktoriaus įsakymas
Dėl 12-ojo verslo apskaitos standarto „Ilgalaikis materialusis turtas" naujos redakcijos
(2008 09 16 Nr.  VAS-9, Žin., 2008 09 23, Nr. 109-4183)

12-asis verslo apskaitos standartas „Ilgalaikis materialusis turtas" (toliau - Apskaitos standartas) išdėstytas nauja redakcija. Nauja apskaitos standarto redakcija taikoma sudarant 2009 m. sausio 1 d. ir vėliau prasidedančių ataskaitinių laikotarpių finansines ataskaitas, ji taip pat gali būti taikoma ir sudarant ankstesnių ataskaitinių laikotarpių finansines ataskaitas.

Skaičiuojamas bibliotekų fondų, meno kūrinių, muziejų eksponatų, kito į kultūros vertybių registrą įtraukto turto, priskirto ilgalaikiam materialiajam turtui, nusidėvėjimas
Jei bibliotekų fondai, meno kūriniai, muziejų eksponatai, kitas į kultūros vertybių registrą įtrauktas turtas yra  priskirtas ilgalaikiam materialiajam turtui, jo nusidėvėjimas turi būti skaičiuojamas. Buvęs apskaitos standarto 58 punktas neteko galios:

58. Bibliotekų fondų, meno kūrinių, muziejų eksponatų, į kultūros vertybių registrą įtraukto ilgalaikio materialiojo turto, išskyrus pastatų ir statinių, kurie buvo rekonstruoti arba remontuoti, nusidėvėjimas neskaičiuojamas. Jei į kultūros vertybių registrą įtraukti pastatai ar statiniai buvo rekonstruoti arba remontuoti ir dėl to buvo padidinta jų vertė, nusidėvėjimas skaičiuojamas tik nuo rekonstravimo ar remonto darbų vertės, kuria buvo padidinta pastatų ar statinių įsigijimo savikaina.

Skaičiuojamas nenaudojamo (užkonservuoto) ilgalaikio materialiojo turto nusidėvėjimas
Skaičiuojamas viso įmonės veikloje naudojamo ir nenaudojamo (užkonservuoto) turto nusidėvėjimas. Buvęs apskaitos standarto 59 punktas neteko galios:

59. Nenaudojamo ilgalaikio materialiojo turto nusidėvėjimas neskaičiuojamas. Nenaudojamu laikomas užkonservuotas turtas. Jei turtas laikinai nenaudojamas dėl remonto, jis nepriskiriamas nenaudojamam turtui.

Ilgalaikio materialiojo turto, kuris nebebus naudojamas įmonės veikloje ir kurį įmonė ketina parduoti, apskaita
Ilgalaikis materialusis turtas, kuris nebebus naudojamas įmonės veikloje ir kurį įmonė ketina parduoti, išskyrus investicinį turtą, registruojamas atsargų sąskaitoje likutine verte tą datą, nuo kurios turtas nenaudojamas. Tokio turto apskaitos reikalavimus nustato 9-asis verslo apskaitos standartas „Atsargos".

Apskaitos standarte nustatyti kriterijai, pagal kuriuos ilgalaikis materialusis turtas yra laikomas parduoti ir registruojamas atsargų sąskaitoje:

„76. Ilgalaikis materialusis turtas atsargų sąskaitoje turi būti registruojamas ir laikomas parduoti tik tada, kai jis atitinka visus šiuos kriterijus:
76.1. Dabartinės būklės turtą, esant įprastoms pardavimo sąlygoms, galima greitai parduoti.
76.2. Jo pardavimas turi būti labai tikėtinas. Turto pardavimas yra labai tikėtinas, kai:
76.2.1. tokiu turtu yra aktyviai prekiaujama rinkoje;
76.2.2. to turto pardavimas yra pradėtas, vykdoma aktyvi pirkėjo paieška ir neketinama atsisakyti jį parduoti;
76.2.3. turtą planuojama parduoti per 12 mėnesių nuo jo užregistravimo atsargų sąskaitoje datos.
76.3. Jei toks turtas neparduodamas per 12 mėnesių nuo perkėlimo į atsargas datos, jis ir toliau gali būti apskaitomas atsargų sąskaitoje, jei jis nebuvo parduotas dėl nuo įmonės nepriklausomų aplinkybių, bet įmonė neatsisakė tikslo šį turtą parduoti ir tikėtina, kad artimiausiu metu jis bus parduotas.
77. Jeigu ilgalaikis materialusis turtas, kuris anksčiau buvo perkeltas į atsargų sąskaitą, jau neatitinka 76 punkte nurodytų kriterijų, jis negali būti apskaitomas atsargų sąskaitoje."

Įmonės nustatytos minimalios ilgalaikio materialiojo turto vertės pakeitimas
Jei įmonė keičia nustatytą minimalią ilgalaikio materialiojo turto vertę, tai laikoma apskaitos politikos pakeitimu. Apskaitos politikos pakeitimas turi būti parodytas 7-ojo verslo apskaitos standarto „Apskaitos politikos, apskaitinių įvertinimų keitimas ir klaidų taisymas" nustatyta tvarka (Apskaitos standarto 42 punktas).