Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • 20-ojo verslo apskaitos standarto „Nuoma, lizingas (finansinė nuoma) ir panauda" pakeitimas

Audito ir apskaitos tarnybos direktoriaus įsakymas
Dėl 20-ojo verslo apskaitos standarto „Nuoma, lizingas (finansinė nuoma) ir panauda" pakeitimo
(2008 11 17 Nr. VAS-11, Žin., 2008 11 22, Nr. 134-5222)

Audito ir apskaitos tarnyba pakeitė 20-ąjį verslo apskaitos standartą „Nuoma, lizingas (finansinė nuoma) ir panauda". Vadovaujantis šiais pakeitimais turi būti tvarkoma 2009 m. sausio 1 d. ir vėliau prasidedančių finansinių metų apskaita ir sudaromos 2009 m. sausio 1 d. ir vėliau prasidedančių ataskaitinių laikotarpių finansinės ataskaitos. Šie standarto pakeitimai gali būti taikomi ir anksčiau prasidedančių finansinių metų apskaitai ir sudaromoms ankstesnių ataskaitinių laikotarpių finansinėms ataskaitoms.

Apskaita nuomininko įmonėje
Eksploatacijos išlaidos
Išsinuomoto turto eksploatacijos išlaidos, jeigu jų nekompensuoja nuomotojas ir jeigu jos nepriskiriamos gaminamos produkcijos savikainai, pripažįstamos nuomininko veiklos sąnaudomis (Standarto 32 punktas).

Remonto ar rekonstrukcijos išlaidos, jei nuomotojas jų nekompensuoja
Jei nuomotojas nekompensuoja nuomininko patirtų turto rekonstravimo ar remonto išlaidų, šios išlaidos pripažįstamos nuomininko veiklos sąnaudomis tą laikotarpį, per kurį jos buvo patirtos. Jeigu rekonstravimo ar remonto išlaidos tą patį laikotarpį, kurį jos buvo patirtos, atitinka ilgalaikio materialiojo turto pripažinimo kriterijus, šios išlaidos registruojamos pagal 12-ojo verslo apskaitos standarto "Ilgalaikis materialusis turtas" nuostatas ir pripažįstamos sąnaudomis per likusį nuomos laikotarpį ar planuojamą naudingo tarnavimo laiką, atsižvelgiant, kuris laikotarpis yra trumpesnis (Standarto 33 punktas).

Remonto ar rekonstrukcijos išlaidos, jei nuomotojas jas kompensuoja
Jei nuomotojas sutinka kompensuoti atliktos rekonstrukcijos ar remonto vertę ar ja sumažinti nuomos mokestį, nuomininkas remonto išlaidas apskaitoje registruoja kaip gautiną sumą (Standarto 34 punktas).

Apskaita Nuomotojo įmonėje, jei nuomotojas kompensuoja nuomininko patirtas remonto ar rekonstrukcijos išlaidas
Jei nuomotojas kompensuoja nuomininko patirtas rekonstrukcijos ar remonto išlaidas, jos apskaitoje registruojamos pagal šių išlaidų pobūdį, atsižvelgiant į sandorio turinį ir ekonominę prasmę. Išlaidos, atitinkančios turto pripažinimo kriterijus, apskaitoje registruojamos turto sąskaitose. Jei nuomotojo kompensuojamos nuomininko patirtos rekonstrukcijos ar remonto išlaidos neatitinka turto pripažinimo kriterijų, jos pripažįstamos sąnaudomis (Standarto 40 punktas).

Apskaita panaudos gavėjo įmonėje
Pagal panaudos sutartį naudojamo turto eksploatacijos išlaidos pripažįstamos pagal šio standarto 32 punktą (Standarto 53 punktas).

Pagal panaudos sutartį naudojamo turto rekonstrukcijos ar remonto išlaidos apskaitoje registruojamos pagal šio standarto 33 ir 34 punktus (Standarto 54 punktas).

Apskaita panaudos davėjo įmonėje
Pagal panaudos sutartį perduotą turtą panaudos davėjas savo balanse registruoja pagal turto pobūdį. Pagal panaudos sutartį perduoto turto rekonstrukcijos ir remonto išlaidos panaudos davėjo apskaitoje registruojamos vadovaujantis šio standarto 40 punktu (Standarto 56 punktas).