Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisos

Lietuvos Respublikos valstybinio socialinio draudimo įstatymo 2, 4, 6, 7, 8, 9 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymas
(2009 02 17 Nr. XI-170, Žin., 2009 03 05, Nr. 25-972)

Lietuvos Respublikos valstybinio socialinio draudimo įstatymo (toliau - VSDĮ) 2, 4, 6, 7, 8, 9 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymo nuostatos taikomos nuo 2009 m. sausio 1 d.

Advokatų, advokatų padėjėjų, notarų ir antstolių valstybinis socialinis draudimas
Panaikintos išimtys šių asmenų valstybiniam socialiniam draudimui. Advokatai, advokatų padėjėjai, notarai ir antstoliai draudžiami taip pat, kaip ir kiti savarankiškai dirbantys asmenys (VSDĮ 4 str. 3 dalis).

Autorių, sportininkų ir atlikėjų valstybinis socialinis draudimas
Nuolatiniai Lietuvos Respublikos gyventojai - autoriai, sportininkai ir atlikėjai, gaunantys pajamas iš draudėjo, su kuriuo jie nesusiję darbo santykiais, privalomai draudžiami valstybiniu socialiniu draudimu tik tuo atveju, jei draudėjas yra Lietuvos vienetas (VSDĮ 4 str. 5 dalis).

Savarankiškai dirbančių asmenų valstybinio socialinio draudimo stažas
Savarankiškai dirbančių asmenų ar asmenų, kurie gauna pajamas iš sporto ar atlikėjo veiklos arba pagal autorines sutartis, socialinio draudimo stažas nustatomas pagal sumokėtas socialinio draudimo įmokas. Jei šios įmokos sumokėtos nuo minimaliosios mėnesinės algos dydžio sumos, įgyjamas vieno mėnesio socialinio draudimo stažas. Tais atvejais, kai įmokos sumokėtos nuo mažesnės arba didesnės nei minimalioji mėnesinė alga sumos, socialinio draudimo stažas laikomas proporcingai mažesniu arba didesniu (VSDĮ 6 str. 1 dalis).

Ūkininkų ir jų partnerių valstybinis socialinis draudimas
Ūkininkų ir jų partnerių, tuo atveju, kai žemės ūkio valdos ekonominis dydis už praėjusių metų mokestinį laikotarpį nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. yra didesnis nei 14 europinio dydžio vienetų, pajamų metinė suma, nuo kurios skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos, yra laikoma suma, kurią sudaro skirtumas tarp Valstybinei mokesčių inspekcijai deklaruotų kiekvieno asmens žemės ūkio veiklos apmokestinamųjų pajamų ir apskaičiuotos mokestinių metų žemės ūkio veiklos pajamų mokesčio sumos, tačiau ne mažesnė nei 12 minimaliųjų mėnesinių algų ir ne didesnė nei 12 Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžių suma (VSDĮ 7 str. 2 dalis).

Ūkininkų ir jų partnerių, tuo atveju, kai žemės ūkio valdos ekonominis dydis už praėjusių metų mokestinį laikotarpį nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. yra lygus 14 europinio dydžio vienetų arba mažesnis, pajamų metinė suma laikoma 12 minimaliųjų mėnesinių algų suma (VSDĮ 7 str. 2 dalis).

Ūkininkai ir jų partneriai, kai žemės ūkio valdos ekonominis dydis už praėjusių metų mokestinį laikotarpį nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. yra lygus 14 europinio dydžio vienetų arba mažesnis, socialinio draudimo įmokų gali nemokėti (tas laikotarpis bus neįskaitytas į socialinio draudimo stažą) VSDĮ 8 straipsnio 2 dalies 1–3 punktuose numatytais atvejais (VSDĮ 8 str. 3 dalis), t.y., jei asmenys:

1) gauna socialinio draudimo senatvės ar socialinio draudimo netekto darbingumo (invalidumo) pensiją, paskirtą pagal Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymą;

2) gauna šalpos pensiją ar šalpos kompensaciją, išskyrus šalpos našlaičių pensiją, paskirtą pagal Valstybinių šalpos išmokų įstatymą;

3) gauna su socialinio draudimo santykiais susijusią (socialinio draudimo) senatvės ar netekto darbingumo (invalidumo) pensiją iš Europos Sąjungos valstybės narės, kitos Europos ekonominės erdvės valstybės, Šveicarijos Konfederacijos arba šalies, su kuria Lietuvos Respublika yra sudariusi tarptautinę sutartį dėl socialinės apsaugos taikymo.

Ūkininkų ir jų partnerių, kai žemės ūkio valdos ekonominis dydis už praėjusių metų mokestinį laikotarpį nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. yra lygus 14 europinio dydžio vienetų arba mažesnis, mėnesio socialinio draudimo įmokos apskaičiuojamos ir privalomai sumokamos nuo minimaliosios mėnesinės algos. Ūkininkų ir jų partnerių, kai žemės ūkio valdos ekonominis dydis už praėjusių metų mokestinį laikotarpį nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d. yra didesnis nei 14 europinio dydžio vienetų, mėnesio socialinio draudimo įmokos avansu apskaičiuojamos ir privalomai sumokamos nuo jų pačių pasirinktos sumos, bet ne mažesnės nei minimaliosios mėnesinės algos per mėnesį dydžio (VSDĮ 9 str. 5 dalis).

Papildytas sąrašas pajamų, nuo kurių socialinio draudimo įmokos neskaičiuojamos
VSDĮ 8 straipsnio 1 dalis papildyta 27 punktu, nustatančiu, kad socialinio draudimo įmokos neskaičiuojamos nuo kolektyvinio teisių administravimo būdu autoriams ir gretutinių teisių subjektams surinkto atlyginimo už kūrinių ir gretutinių teisių objektų panaudojimą pagal suteiktas licencijas panaudoti kūrinius ar gretutinių teisių objektus, taip pat nuo autoriams ir gretutinių teisių subjektams mokamo kompensacinio atlyginimo už knygų panaudą bibliotekose, kūrinių atgaminimą reprografijos būdu ir kūrinių bei gretutinių teisių objektų atgaminimą asmeniniais tikslais, pajamų, gautų už perduotą ar pagal licencinę sutartį suteiktą teisę naudotis pramoninės nuosavybės objektu.

Plačiau apie valstybinio socialinio draudimo įmokas žiūrėkite šioje apžvalgoje.