Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Patvirtinta nauja pajamų, gautų natūra, įvertinimo tvarka

Finansų ministro įsakymas
Dėl Pajamų, gautų natūra, įvertinimo tvarkos aprašo patvirtinimo
(2009 05 19 Nr. 1K-162, Žin., 2009 05 21, Nr. 59-2311)

1. Pajamų, gautų natūra, įvertinimo tvarka
Lietuvos Respublikos finansų ministro įsakymu patvirtinta nauja Pajamų, gautų natūra, įvertinimo tvarka, kuri įsigalioja nuo 2009 m. liepos 1 d. Pajamų, gautų natūra, įvertinimo tvarkos aprašas skelbia:

„PAJAMŲ, GAUTŲ NATŪRA, ĮVERTINIMO TVARKOS APRAŠAS

I. BENDROSIOS NUOSTATOS

1. Pajamų, gautų natūra, įvertinimo tvarkos aprašas (toliau - tvarkos aprašas) reglamentuoja gyventojo pajamų, gautų natūra (toliau - pajamos, gautos natūra) iš Lietuvos ir užsienio vienetų bei nuolatinių ir nenuolatinių Lietuvos gyventojų (toliau - pajamų natūra davėjas), įvertinimą.

II. PAJAMŲ, GAUTŲ NATŪRA, ĮVERTINIMAS

2. Gaunant turtą, paslaugas ar kitą naudą (toliau - turtas ar paslaugos), pajamos, gautos natūra, įvertinamos pagal pajamų natūra davėjo šiam turtui įsigyti arba paslaugoms apmokėti turėtas išlaidas, išskyrus tvarkos aprašo 3-6 punktuose nustatytus atvejus.

3. Gaunant nuosavybėn Lietuvos Respublikos pelno mokesčio įstatymo (Žin., 2001, Nr. 110-3992) 1 priedėlyje nurodytą ilgalaikį turtą arba turtą, kurį gamina ir (ar) parduoda pats pajamų natūra davėjas, ar paslaugas, kurias teikia pats pajamų natūra davėjas, taip pat tais atvejais, kai turtui ar paslaugoms įsigyti pajamų natūra davėjo padarytos išlaidos neatspindi to turto ar paslaugų tikrosios rinkos kainos, gyventojo pajamos, gautos natūra, įvertinamos šio turto ar paslaugų tikrąja rinkos kaina pajamų natūra gavimo momentu.

4. Kai tvarkos aprašo 3 punkte minimas ilgalaikis turtas gyventojui suteikiamas naudotis asmeniniais tikslais neperduodant nuosavybėn, išskyrus tvarkos aprašo 5 punkte nustatytą atvejį, gyventojo per mėnesį natūra gautos pajamos paskutinę mėnesio dieną įvertinamos tokio turto nuomos tikrąja rinkos kaina laikotarpiu, kurį gyventojas šiuo turtu galėjo naudotis asmeniniais tikslais.

5. Kai gyventojas turi galimybę naudotis kitam asmeniui priklausančiu (valdomu nuosavybės ar patikėjimo teise, pagal finansinės nuomos (lizingo) sutartį, išsinuomotu, gautu panaudos pagrindais, taip pat valdomu kitais teisės aktuose numatytais pagrindais) automobiliu ir asmeniniais tikslais, per mėnesį gyventojo natūra gauta nauda, neatsižvelgiant į tvarkos aprašo 4 punkto nuostatas, gali būti įvertinama 0,75 proc. to automobilio tikrosios rinkos kainos mokestinio laikotarpio, kurį gaunamos pajamos natūra, sausio 1 dieną arba mokestinio laikotarpio dieną, kurią pajamų natūra davėjas automobilį įsigijo, neatsižvelgiant į tai, kokią mokestinio laikotarpio mėnesio dalį gyventojas faktiškai naudojosi šiuo automobiliu. Jei pajamų natūra davėjo ir pajamų natūra gavėjo sutarimu pirmajame sakinyje minimą naudą pasirenkama įvertinti taikant šio punkto nuostatas, tą mokestinį laikotarpį šiuo būdu įvertinama visa šio pajamų natūra gavėjo iš šio pajamų natūra davėjo gauta tokia nauda.

6. Gyventojo nauda, gauta dėl jam priklausančio nuosavybės teise pastato ar patalpų kapitalinio remonto ar rekonstravimo kito asmens (turto nuomininko arba naudojančio šį turtą panaudos pagrindu) lėšomis, įvertinama pagal turto pagerinimo vertę. Laikoma, kad turto pagerinimo vertė atitinka dėl atlikto kapitalinio remonto ar rekonstravimo grąžinimo momentu susidariusį grąžinamo turto vertės padidėjimą, palyginti su jo verte tuo momentu, kuriuo jis buvo perduotas kitam asmeniui nuomotis ar naudotis panaudos pagrindais, ir apskaičiuojama atsižvelgiant į turto nuomininko ar panaudos gavėjo turėtas išlaidas turtą remontuojant arba rekonstruojant ir į grąžinamo turto būklę grąžinimo momentu.

7. Gyventojo nauda, gauta natūra, kai gyventojas už kreditą arba paskolą moka lengvatines palūkanas arba jų nemoka, įvertinama kaip palūkanų sumos, kuri būtų mokama už tokį kreditą ar paskolą mokant tuo laikotarpiu atitinkama valiuta teikiamų paskolų tikrąją rinkos kainą, ir faktiškai sumokėtos palūkanų sumos skirtumas, apskaičiuojamas lengvatinių palūkanų mokėjimo momentu arba, jei palūkanos nemokamos, paskolos ar jos dalies grąžinimo momentu, arba, jei paskola ar jos dalis mokestiniu laikotarpiu negrąžinama - paskutinę mokestinio laikotarpio dieną.

III. BAIGIAMOSIOS NUOSTATOS

8. Kai pajamų natūra davėjas pagal Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymą (Žin., 2002, Nr. 73-3085) yra įpareigotas apskaičiuoti, išskaičiuoti ir sumokėti pajamų mokestį, nuo pajamų, gyventojo gautų natūra, pajamų natūra davėjo į biudžetą sumokėtas pajamų mokestis jam kompensuojamas gyventojo ir pajamų natūra davėjo susitarimu."
____________________________________________


2. Pajamų, gautų natūra, pripažinimo atvejai
Gyventojo gauto turto, paslaugų ar kitos naudos pripažinimo pajamomis natūra principus nustato Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 9 straipsnis. Šiuo metu apie tai yra paaiškinta VMI 2009-03-17 rašte Nr. (18.18-31-1)-R-2528 „Dėl pajamų natūra(Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 9 straipsnio)":

„VMI prie FM nuomone, vadovaujantis GPMĮ 2 str. 14 ir 15 dalimis ir 9 straipsnio nuostatomis, pajamomis natūra nelaikoma gauta nauda tokiais atvejais:
- apmokėjus skiepus nuo gripo ar kt. susirgimų, galinčių atsirasti dėl atliekamo darbo pobūdžio, darbuotojų kvalifikacijos kėlimo kursus, visuomeninio transporto bilietus, taksi paslaugas, kai tai yra susiję su darbo funkcijų atlikimu ir pan.;
- šventinių vakarėlių metu gauta nauda, jei negalima identifikuoti naudos gavėjo, taip pat reklaminių ar kt. akcijų metu gauta nauda su nuolaida įsigijus turtą (prekes), paslaugas;
- įmokos, kurios pagal teisės aktus privalo būti mokamos už kitą asmenį ir pan.

Pajamomis natūra pripažįstama:
- nauda, gauta dėl gyventojui nuosavybės teise priklausančio turto remonto ar rekonstravimo (pagal iki 2009-01-01 galiojusią nuostatą - kapitalinis remontas ar rekonstravimas). Pateiktu atveju pajamų pripažinimo momentas nepasikeitė - gauta nauda turi būti vertinama suremontuoto ar rekonstruoto turto grąžinimo gyventojui momentu;
- gyventojo gautos iš asmens, nesusijusio su gyventoju darbo santykiais arba jų esmę atitinkančiais santykiais, nepiniginės dovanos (tiek turtu, tiek paslaugomis) ir laimėjimai (prizai), jeigu jų vertė viršija 320 litų (iki 2009-01-01 - 290 Lt). Nurodytos rūšies pajamų natūra pripažinimo principas nepasikeitė - jei nepiniginės dovanos ir laimėjimo (prizo) vertė viršija 320 litų - pajamomis natūra pripažįstama visa dovanos ir laimėjimo (prizo) vertė;
- nauda, kai darbdavys apmoka su turto naudojimu susijusias išlaidas, o gyventojas tą turtą naudoja ir ne darbo funkcijoms atlikti, pvz., tarnybiniai automobiliai ir kt. turtas naudojamas asmeniniams poreikiams tenkinti;
- kito asmens lėšomis už gyventoją į biudžetą sumokėti mokesčiai, išskyrus gyventojų pajamų mokestį. Taigi, už gyventoją sumokėtas žemės mokestis, sveikatos draudimo įmokos ir kt. mokesčiai, pripažįstami pajamomis natūra;
- nauda, gavus kreditą ar paskolą be palūkanų arba mokant lengvatines palūkanas, išskyrus pagal iki 2009-01-01 darbdavio suteiktą kreditą arba paskolą gyvenamajam būstui statyti ar jam įsigyti, mokamas palūkanas;
- darbuotojų maitinimas, laisvalaikio, pramogų apmokėjimas ir pan.;
- kito asmens lėšomis už gyventoją sumokėtos įmokos už papildomą savanorišką draudimą;
- gauta nauda, įsigijus vertybinius popierius už lengvatinę kainą pagal pasirinkimo sandorius;
- ne darbdavio ir ne valstybės (savivaldybių ir pan. ) lėšomis apmokėtos persikvalifikavimo išlaidos ir pan."

Plačiau apie pajamas natūra Valstybinė mokesčių inspekcija žada paaiškinti GPMĮ 9 straipsnio komentare.