Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Nuo 2009 m. spalio 1 d. draudėjai gali pateikti Ligos ir motinystės pašalpų skyrimui reikalingą informaciją per elektroninę draudėjų aptarnavimo sistemą

VSDFV direktoriaus įsakymas
Dėl Pranešimo dėl pašalpos skyrimo (forma NP-SD) pildymo ir pateikimo taisyklių patvirtinimo
(2009 09 30 Nr. V-536, Žin., 2009 10 06, Nr. 119-5129)

Patvirtintos Pranešimo dėl pašalpos skyrimo (forma NP-SD) pildymo ir pateikimo taisyklės (toliau - Taisyklės), kurios įsigalioja 2009 m. spalio 1 d.

Taisyklės nustato informacijos, reikalingos ligos ir motinystės pašalpų skyrimui, pateikimo Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos teritoriniams skyriams tvarką, įdiegus Elektroninių nedarbingumo pažymėjimų bei nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimų tvarkymo sistemą.

Apie apdraustiesiems išduotus elektroninius pažymėjimus draudėjas gauna informaciją Elektroninėje draudėjų aptarnavimo sistemoje (toliau - EDAS) arba kai apdraustasis pateikia draudėjui asmens sveikatos priežiūros įstaigos išduotą spausdintą dokumentą (Pranešimą apie išduotą nedarbingumo pažymėjimą ar Pranešimą apie išduotą nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimą). Minėtą spausdintą dokumentą, kuriame pateikiama informacija darbdaviui apie asmens nedarbingumą, sveikatos priežiūros įstaiga išduoda apdraustajam kartu su elektroniniu pažymėjimu.

Taisyklių 5 ir 6 punktai nustato tokią Ligos ir motinystės pašalpų skyrimui reikalingos informacijos pateikimo tvarką:

„5. Ligos ir motinystės pašalpų skyrimui reikalingą informaciją Fondo valdybos teritoriniam skyriui draudėjas gali pateikti:

5.1. per EDAS siųsdamas elektroninį dokumentą – Pranešimą dėl pašalpos skyrimo (forma NP-SD), kuris turi būti pasirašytas saugiu elektroniniu parašu, sukurtu saugia parašo formavimo įranga ir patvirtintu galiojančiu kvalifikuotu sertifikatu;

5.2. užpildęs popierinį dokumentą – Pranešimą dėl pašalpos skyrimo (forma NP-SD);

5.3. užpildęs popierinio nedarbingumo pažymėjimo ar nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimo (toliau abu – Pažymėjimas) antrąją pusę.

6. Draudėjas, pasirinkęs Taisyklių 5.1 ar 5.2 punktuose numatytus informacijos pateikimo būdus, Pranešimą dėl pašalpos skyrimo (forma NP-SD) (toliau - Pranešimas dėl pašalpos skyrimo) dėl ligos pašalpos skyrimo turi pateikti ne vėliau kaip per 10 darbo dienų, o dėl motinystės pašalpos skyrimo – ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo asmens kreipimosi dienos."

Pranešimą dėl pašalpos skyrimo Fondo valdybos teritoriniam skyriui reikia pateikti ir tais atvejais, kai asmuo buvo laikinai nedarbingas tik vieną ar dvi dienas, už kurias ligos pašalpą moka darbdavys, bei kai asmuo neturi teisės į ligos pašalpą, pavyzdžiui, neturi ligos ir motinystės socialinio draudimo stažo (Taisyklių 23 punktas).

Klaida Pranešime dėl pašalpos skyrimo taisoma nedelsiant pateikiant naują patikslintą Pranešimą dėl pašalpos skyrimo, nurodant keičiamą pranešimą ir pateikiant paaiškinimą apie duomenų keitimo priežastis. Patikslinti Pranešimai dėl pašalpos skyrimo negali būti teikiami naudojant EDAS. Apie klaidą informacijoje, pateiktoje Taisyklių 5.3 punkte numatytu būdu, draudėjas nedelsdamas raštu informuoja Fondo valdybos teritorinį skyrių (Taisyklių 24 punktas).

Draudėjai yra atsakingi už duomenų teikimą laiku ir teikiamų duomenų teisingumą. Nustačius, kad pašalpos paskirtos ir išmokėtos pagal neteisingus ar suklastotus dokumentus ar duomenis, permokėtos pašalpų sumos įstatymų nustatyta tvarka išieškomos iš kaltų asmenų (Taisyklių 25 punktas).

Papildomą informaciją apie elektroninius nedarbingumo pažymėjimus galima rasti šioje apžvalgoje.