AktualuSpausdintiAtgal

  • Apskaičiuojant mokestį už aplinkos teršimą iš mobilių taršos šaltinių, sunaudotas degalų kiekis nustatomas pagal kelionės maršrutą (km) ir pagal įmonės vykdomą degalų sunaudojimo apskaitą

Aplinkos ministro ir finansų ministro įsakymas
Dėl Lietuvos Respublikos aplinkos ministro ir Lietuvos Respublikos finansų ministro 2008 m. liepos 9 d. įsakymo Nr. D1-370/1K-230 „Dėl Mokesčio už aplinkos teršimą apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos aprašų patvirtinimo" pakeitimo
(2010 04 22 Nr. D1-326/1K-117, Žin., 2010 04 29, Nr. 49-2411)

Finansų ministro įsakymu pakeisti ir nauja redakcija išdėstyti:
- Mokesčio už aplinkos teršimą iš mobilių taršos šaltinių apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos aprašas ir
- Mokesčio už aplinkos teršimą iš stacionarių taršos šaltinių apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos aprašas.

Minėti aprašai suderinti su Lietuvos Respublikos mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo 2, 5, 6, 7, 8, 9, 10 straipsnių ir 5 bei 6 priedėlių pakeitimo įstatymu (2009 05 12 Nr. XI-254, Žin., 2009 05 26, Nr. 61-2404),  nustatančiu, jog mokesčio už aplinkos teršimą mokestinis laikotarpis yra kalendoriniai metai, taip pat pakeistos ir kai kurios kitos šių aprašų nuostatos.

Mokestis už aplinkos teršimą iš mobilių taršos šaltinių
Mokesčio už aplinkos teršimą iš mobilių taršos šaltinių apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos aprašo 3 punktas papildytas nauja nuostata (paryškinta raudona spalva) dėl sunaudoto degalų kiekio nustatymo:

„Q - mobiliuose taršos šaltiniuose Lietuvos Respublikoje per mokestinį laikotarpį sunaudotas atitinkamos rūšies degalų kiekis (t), įskaitant ir kitose valstybėse įsigytus, bet Lietuvoje sunaudotus degalus. Degalų sunaudojimas nustatomas pagal kelionės maršrutą (km) ir pagal įmonės vykdomą degalų sunaudojimo apskaitą konkrečiai transporto priemonei, atsižvelgus į transporto priemonės eksploatavimo sąlygas. Tuo atveju, kai degalų kiekio apskaita vykdoma tūrio vienetais - litrais, kiekis iš tūrio vienetų į masės vienetus perskaičiuojamas taikant perskaičiavimo koeficientą, kuris yra nustatomas pagal gamintojo kokybės pažymėjime (sertifikate arba pase) nurodytą degalų tankį. Neturint tikslaus degalų perskaičiavimo koeficiento, degalų kiekiui perskaičiuoti iš litrų į tonas naudojami šie perskaičiavimo koeficientai: benzinui - 0,75; dyzelinui - 0,84, suskystintoms naftos dujoms - 0,54;"

Mokesčio lengvatas patvirtinantys dokumentai
Naujomis nuostatomis (paryškinta raudona spalva) papildytas III-iasis Mokesčio už aplinkos teršimą iš mobilių taršos šaltinių apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos aprašo skyrius "Mokesčio lengvatas patvirtinantys dokumentai:

„9. Išmetamųjų dujų neutralizavimo sistemos kelių transporto priemonėje buvimą ir jos veikimą patvirtina šie dokumentai:

9.1. transporto priemonės gamintojo, jo oficialiai įgalioto atstovo ar platintojo Lietuvoje išduotas dokumentas (pažyma, tipo atitikties sertifikatas, atitikties liudijimas ir pan.), patvirtinantis, kad transporto priemonėje yra įrengta veikianti išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema, pateiktas su galiojančiu privalomos techninės apžiūros dokumentu (techninės apžiūros rezultatų kortele (ataskaita). Pakeitus arba sumontavus transporto priemonėje naują išmetamųjų dujų neutralizavimo sistemą, pateikiamas dokumentas (detalės sertifikatas, detalės pirkimo sąskaita faktūra ir pan.), patvirtinantis, kad detalė sertifikuota. Pažymoje turi būti ši informacija: pažymą išdavusio gamintojo ar jo įgalioto atstovo Lietuvoje identifikavimo rekvizitai, transporto priemonės identifikavimo rekvizitai, pažymint, kad pažymoje nurodytoje (-ose) transporto priemonėje (-se) yra įrengta veikianti išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema, pažymos išdavimo data ir pažymos registracijos numeris. Pažyma turi būti patvirtinta ją išdavusio asmens parašu ir antspaudu;

9.2. privalomos techninės apžiūros įmonės išduota techninės apžiūros rezultatų kortelė (ataskaita) arba jos kopija su nurodytomis išmetamųjų teršalų CO ir CH koncentracijomis automobilių su Otto varikliais išmetamose dujose, kurios neturi viršyti Valstybinės kelių transporto inspekcijos prie Susisiekimo ministerijos viršininko 2008 m. liepos 29 d. įsakymu Nr. 2B-290 "Dėl Techninių motorinių transporto priemonių ir jų priekabų reikalavimų" (Žin., 2008, Nr. 88-3550) teršalams CO ir CH nustatytų normų. Privalomos techninės apžiūros rezultatų kortelė (arba kopija) su nurodytomis išmetamųjų teršalų koncentracijomis galioja, jeigu nurodytos teršalų koncentracijos atitinka centralizuotos techninės apžiūros duomenų bazės duomenis.

10. Kelių transporto priemonių atitiktį EURO I, EURO II, EURO III, EURO IV arba EURO V reikalavimams patvirtina transporto priemonės gamintojo arba jo oficialiai įgalioto atstovo ar platintojo Lietuvoje išduotas dokumentas (pažyma, tipo atitikties sertifikatas ir pan.), patvirtinantis, kad transporto priemonė pagaminta ir atitinka vieną iš nurodytų reikalavimų.

11. Biodegalų naudojimą mobiliuose taršos šaltiniuose ir pajamas, gaunamas iš žemės ūkio veiklos, patvirtina buhalterinės apskaitos dokumentai.

12. Geležinkelių transporto priemonėse recirkuliavimo sistemos ir suodžių filtro buvimą ir veikimą patvirtina gamintojo išduotas įrenginio techninis pasas (jei toks yra) ar įmonės, atlikusios variklio konstrukcinius patobulinimus, pažyma, pateikta su galiojančiu privalomos techninės apžiūros dokumentu.

13. Vandenų transporto priemonėse recirkuliavimo sistemos ir suodžių filtro buvimą ir veikimą patvirtina:

13.1. vidaus vandenų laivų registre įregistruotiems laivams - Laivybos inspekcijos ar Lietuvos saugios laivybos administracijos išduota pažyma, pateikta su galiojančiu privalomos techninės apžiūros dokumentu;

13.2. jūrų laivų registre įregistruotiems laivams - klasifikacinių bendrovių, turinčių teisę atlikti laivų techninę priežiūrą ir apžiūrą, išduotas sertifikatas arba Lietuvos saugios laivybos administracijos išduota pažyma, pateikta su galiojančiu privalomos techninės apžiūros dokumentu."

Mokestis už aplinkos teršimą iš stacionarių taršos šaltinių
Mokesčio už aplinkos teršimą iš stacionarių taršos šaltinių apskaičiavimo ir mokėjimo tvarkos aprašas papildytas naujais 5 ir 6 punktais:

„5. Stichinių ir katastrofinių hidrometeorologinių reiškinių atvejais, kurie atitinka LR Vyriausybės nustatytus stichinių ir katastrofinių hidrometeorologinių reiškinių kriterijus, avarinio išleistuvo savininkui (naudotojui), turinčiam TIPK leidimą, išleidus teršalus į paviršinius vandens telkinius ar žemės paviršių ir gilesnius jos sluoksnius per nuotekų avarinį išleistuvą ir prieš tai informavus atitinkamo Aplinkos ministerijos regiono aplinkos apsaugos departamentą (toliau - AM RAAD), mokestis mokamas už visą į paviršinius vandens telkinius ar žemės paviršių ir gilesnius jos sluoksnius išleistą teršalo kiekį, kuris apskaičiuojamas pagal Tvarkos aprašo 3 ir 4 punktus.

6. Esant TIPK leidime numatytoms tam tikroms veiklos sąlygoms, t. y. paleidžiant, stabdant, derinant įrenginį, mokestis už išmestą ar išleistą į Aplinką teršalų kiekį iš įrenginio apskaičiuojamas pagal Tvarkos aprašo 3 punktą."