Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Nuo 2010 m. liepos 1 d. iki 2011 m. gruodžio 31 d. keičiama individualių įmonių savininkų ir ūkinių bendrijų tikrųjų narių socialinio draudimo tvarka

Lietuvos Respublikos valstybinio socialinio draudimo įstatymo 2, 4, 7 ir 9 straipsnių pakeitimo įstatymas
(2010 06 17 Nr. XI-903, Žin., 2010 06 30, Nr. 76-3867

Lietuvos Respublikos valstybinio socialinio draudimo įstatymo (toliau - Įstatymas) 2, 4, 7 ir 9 straipsnių pakeitimo įstatymu laikinai pusantrų metų, nuo 2010 m. liepos 1 d. iki 2011 m. gruodžio 31 d. keičiama Individualių įmonių savininkų ir ūkinių bendrijų tikrųjų narių socialinio draudimo tvarka.

Nuo 2010 m. liepos 1 d. iki 2011 m. gruodžio 31 d.
Individualių įmonių savininkai ir ūkinių bendrijų tikrieji nariai privalomai draudžiami sveikatos draudimu, o gavę su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusias pajamas iš savo individualios įmonės ar ūkinės bendrijos, draudžiami ir pensijų socialiniu draudimu pagrindinei ir papildomai pensijos dalims (Įstatymo 4 str. 3 dalis).

Individualios įmonės savininko, taip pat ūkinės bendrijos tikrojo nario socialinio draudimo įmokų bazę sudaro individualios įmonės ar ūkinės bendrijos išsiimama individualios įmonės savininko ar ūkinės bendrijos tikrojo nario asmeniniams poreikiams lėšų suma, kuri deklaruojama Valstybinei mokesčių inspekcijai, kaip su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusios pajamos. Šiame punkte nurodytų asmenų privalomojo sveikatos draudimo įmokų bazę sudaro minimalioji mėnesinė alga (Įstatymo 7 str. 2 dalies 1 punktas).

Nuo 2012 m. sausio 1 d. grąžinamos šiuo metu galiojančios nuostatos
Nuo 2012 m. sausio 1 d. gražinamos iki 2010 m. birželio 30 d. galiojusios Įstatymo nuostatos:

Savarankiškai dirbantys asmenys, išskyrus tuos, kurie verčiasi individualia veikla turėdami verslo liudijimus, privalomai draudžiami pensijų socialiniu draudimu pagrindinei ir papildomai pensijos dalims, ligos ir motinystės socialiniu draudimu, kai draudžiama tik motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) išmokoms gauti, ir sveikatos draudimu (Įstatymo 4 str. 3 dalis).

Individualios įmonės savininko, taip pat ūkinės bendrijos tikrojo nario socialinio draudimo įmokų bazę sudaro individualios įmonės ar ūkinės bendrijos Fondo valdybos su Valstybine mokesčių inspekcija prie Finansų ministerijos nustatyta tvarka deklaruoto ir su Fondo valdybos teritoriniu skyriumi bei teritorine valstybine mokesčių inspekcija suderinto dydžio lėšų suma, kuri kalendoriniais metais išsiimama individualios įmonės savininko ar ūkinės bendrijos tikrojo nario asmeniniams poreikiams ir kuri kalendorinių metų mėnesį negali būti mažesnė kaip minimalioji mėnesinė alga. Šios nuostatos netaikomos, jeigu individuali įmonė ar ūkinė bendrija veiklos laikinai nevykdo ir yra tai deklaravusi Mokesčių administravimo įstatymo ir jo įgyvendinamųjų teisės aktų nustatyta tvarka (Įstatymo 7 str. 2 dalies 1 punktas).

Veiklos nevykdančios individualios įmonės ar ūkinės bendrijos
Iki 2010 m. birželio 30 d., o taip pat nuo 2012 m. sausio 1 d. individualios įmonės savininkas ir ūkinės bendrijos tikrasis narys VSD ir PSD įmokų gali nemokėti, jeigu individuali įmonė ar ūkinė bendrija veiklos laikinai nevykdo ir yra tai deklaravusi Mokesčių administravimo įstatymo ir jo įgyvendinamųjų teisės aktų nustatyta tvarka (Įstatymo 7 straipsnio 2 dalies 1 punktas).

Laikotarpiu nuo 2010 m. liepos 1 d. iki 2011 m. gruodžio 31 d. Įstatyme nebeliko išlygos veiklos nevykdančioms individualioms įmonėms ir ūkinėms bendrijoms. Apie veiklos nevykdančių individualių įmonių savininkų ir ūkinių bendrijų tikrųjų narių privalomojo sveikatos draudimo įmokas Socialinės apsaugos ir darbo ministerija paaiškino šiame pranešime.