Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Patikslinamieji apskaitos dokumentai

Lietuvos Respublikos buhalterinės apskaitos įstatymo 15 straipsnio pakeitimo įstatymas
(2010 11 30 Nr. XI-1188, Žin., 2010 12 11, Nr. 145-7438)

Kartu su Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pakeitimu, numatančiu, jog šalių susitarimu ne tik prekių grąžinimas ar paslaugų atsisakymas, bet ir kiti atvejai, pvz., kai suteikiamos tam tikros nuolaidos, gali būti įforminti ne prekių tiekėjo ar paslaugų teikėjo išrašomu kreditiniu dokumentu, o pirkėjo, PVM mokėtojo, išrašomu debetiniu dokumentu (PVMĮ 83 straipsnio 1 dalis), atitinkamai pakeistas ir Buhalterinės apskaitos įstatymo 15 straipsnis, nustatantis patikslinamųjų apskaitos dokumentų išrašymo tvarką.

Buhalterinės apskaitos įstatymo 15 straipsnio 1 dalis išdėstyta taip, o 2 dalis neteko galios:

„1. Kai prekės grąžinamos, nukainojamos, parduodamos su nuolaida, kai suteikiamos apyvartos nuolaidos, taip pat kai taisomos apskaitos dokumentų, kuriais įforminamos pirkimo-pardavimo operacijos, išrašymo metu padarytos, bet vėliau pastebėtos klaidos ir kitais atvejais rašomi patikslinamieji apskaitos dokumentai. Patikslinamieji pinigų apskaitos dokumentai nesurašomi. Patikslinamąjį apskaitos dokumentą surašo ūkio subjektas, kuris surašė apskaitos dokumentą, kurį reikia tikslinti, arba šalių susitarimu ūkio subjektas, kuris gavo šį apskaitos dokumentą.

2. Kai prekės grąžinamos, patikslinamąjį apskaitos dokumentą šalių susitarimu surašo prekių tiekėjas arba prekes grąžinantis ūkio subjektas."