Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Pakeistos VMI administruojamų privalomojo sveikatos draudimo įmokų administravimo taisyklės

VMI viršininko įsakymas
Dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos viršininko 2009 m. spalio 30 d. įsakymo Nr. VA-78 „Dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos administruojamų privalomojo sveikatos draudimo įmokų administravimo taisyklių patvirtinimo" pakeitimo
(2011 03 09 Nr. VA-30, Žin., 2011 03 15, Nr. 31-1481)

VMI viršininko įsakymu pakeistos Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos administruojamų privalomojo sveikatos draudimo įmokų administravimo taisyklės. Taisyklės taikomos šiems asmenims:
- fiziniams asmenims, kurie vykdo individualią veiklą įsigiję verslo liudijimus;
- ūkininkams ir kitiems žemės ūkio veiklą vykdantiems asmenims, kurių žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominis dydis yra mažesnis arba lygus 14 ekonominio dydžio vienetų;
- fiziniams asmenims, savarankiškai mokantiems privalomojo sveikatos draudimo įmokas.

Minėtiems asmenims panaikintas apribojimas ateinančių laikotarpių privalomojo sveikatos draudimo įmokas apskaičiuoti ir sumokėti daugiau kaip už einamuosius kalendorinius metus (Taisyklių 10, 21, 26, 32 ir 38 punktai):

„38. Asmenys, mokantys privalomojo sveikatos draudimo įmokas, gali apskaičiuoti bei sumokėti ir ateinančių laikotarpių įmokas , tačiau ne daugiau kaip už einamuosius kalendorinius metus. Jeigu, sumokėjus ateinančių laikotarpių privalomojo sveikatos draudimo įmokas, pakeičiama tais mėnesiais, už kuriuos įmokos yra sumokėtos, galiojanti minimali mėnesinė alga ir dėl to susidaro privalomojo sveikatos draudimo įmokos skirtumas, šį skirtumą asmenys privalo primokėti iki kitų metų, einančių po mokestinio laikotarpio, gegužės 1 dienos. Jeigu, sumokėjus ateinančių laikotarpių privalomojo sveikatos draudimo įmokas, pakeičiama tais mėnesiais, už kuriuos įmokos yra sumokėtos, galiojanti minimali mėnesinė alga ir dėl to susidaro privalomojo sveikatos draudimo įmokos permoka, ši permoka grąžinama ar įskaitoma mokesčių mokėtojui pateikus FR0781 formą."