Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Dėl draudėjų priskyrimo nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įmokos tarifų grupėms

LRV nutarimas
Dėl Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2005 m. gruodžio 20 d. nutarimo Nr. 1368 „Dėl Draudėjų priskyrimo nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įmokos tarifų grupėms metodikos patvirtinimo" pakeitimo
(2011 04 20 Nr. 458, Žin., 2011 04 23, Nr. 48-2306)

Vyriausybės nutarimu pakeista ir nauja redakcija išdėstyta Draudėjų priskyrimo nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įmokos tarifų grupėms metodika.

Diferenciacija pagal nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įmokos tarifų grupes apims didesnį draudėjų ratą. Bus diferencijuojama ne tik pagal apdraustųjų, nukentėjusių dėl sunkių ir mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe, skaičių, bet ir pagal šiuos rodiklius:

- darbo priemonių ir darbo sąlygų neatitikimą darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų nustatytų reikalavimų;
- Valstybinės darbo inspekcijos nustatytus darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų pažeidimus;
- nelaimingų atsitikimų, įvykusių dirbant pavojingus darbus, skaičiaus ir pavojingus darbus dirbančių darbuotojų skaičiaus santykį. Šis santykis nebus skaičiuojamas, jeigu nebus įvykę sunkių ir (ar) mirtinų nelaimingų atsitikimų darbe, dirbant pavojingus darbus;

Duomenys apie Valstybinės darbo inspekcijos nustatytus darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų pažeidimus bei nelaimingų atsitikimų, įvykusių dirbant pavojingus darbus, skaičiaus ir pavojingus darbus dirbančių darbuotojų skaičiaus santykį, reikalingi draudėjų priskyrimui nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įmokos tarifų grupėms tvirtinti, pradedami rinkti nuo šio Vyriausybės nutarimo įsigaliojimo dienos, o taikyti, priskiriant draudėją atitinkamai šios įmokos tarifo grupei, – nuo 2013 m. sausio 1 d.; apie darbo priemonių ir darbo sąlygų atitiktį darbuotojų saugos ir sveikatos teisės aktų nustatytiems reikalavimams pradedami rinkti nuo 2012 m. sausio 1 d., o taikyti, priskiriant draudėją atitinkamai šios įmokos tarifo grupei, – nuo 2014 m. sausio 1 dienos.