Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Numatyta galimybė bendrovės akcininkams skirti dividendus už trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį
    (įsigalioja 2012 m. kovo 1 d.)

Lietuvos Respublikos akcinių bendrovių įstatymo 18, 20, 28, 32, 34, 37, 38, 42, 58, 59, 60, 78 straipsnių pakeitimo ir papildymo ir Įstatymo papildymo 601 straipsniu įstatymas
(2011 12 15 Nr. XI-1798, Žin., 2011 12 28, Nr. 160-7565)

Lietuvos Respublikos įmonių finansinės atskaitomybės įstatymo 15, 18, 20, 21 straipsnių pakeitimo ir papildymo įstatymas
(2011 12 15 Nr. XI-1799, Žin., 2011 12 28, Nr. 160-7566)

Lietuvos Respublikos akcinių bendrovių įstatymo 18, 20, 28, 32, 34, 37, 38, 42, 58, 59, 60, 78 straipsnių pakeitimo ir papildymo ir Įstatymo papildymo 601 straipsniu įstatymas įsigalioja 2012 m. kovo 1 d.

Šiuo pakeitimu numatyta galimybė bendrovės akcininkams (tame tarpe ir valstybei) skirti dividendus ne tik už finansinius metus, bet ir už trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį.

Akcinių bendrovių įstatymas papildytas nauju 601 straipsniu:

601 straipsnis. Dividendų skyrimas už trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį
1. Dividendai už trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį skiriami visuotinio akcininkų susirinkimo sprendimu.
 
2. Dividendų už trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį skyrimo iniciatyvos teisę turi akcininkai, kuriems priklausančios akcijos suteikia ne mažiau negu 1/3 visų balsų, jeigu bendrovės įstatai nenustato didesnės daugumos.

3. Jeigu bendrovė gauna iniciatyvos teisę turinčių akcininkų rašytinę paraišką, kurioje siūloma skirti dividendus už trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį, turi būti sudarytas trumpesnio negu finansiniai metai laikotarpio tarpinių finansinių ataskaitų rinkinys, parengtas tarpinis pranešimas ir sprendimo dėl dividendų už trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį skyrimo projektas. Trumpesnio negu finansiniai metai laikotarpio pradžia sutampa su bendrovės einamųjų finansinių metų pradžia. Jeigu bendrovės metinių finansinių ataskaitų rinkinio auditas pagal įstatymus yra privalomas ar numatytas bendrovės įstatuose, tarpinių finansinių ataskaitų rinkinys turi būti audituotas.

4. Visuotinis akcininkų susirinkimas, kurio darbotvarkėje numatytas klausimas dėl dividendų už trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį skyrimo, turi įvykti per 3 mėnesius nuo laikotarpio, už kurį siūloma skirti dividendus, pabaigos, bet ne anksčiau, negu patvirtinamas metinių finansinių ataskaitų rinkinys ir paskirstomas bendrovės pelnas (nuostoliai) už ankstesnius finansinius metus, ir ne vėliau kaip iki finansinių metų pabaigos.

5. Dividendai už trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį gali būti skiriami, jeigu tenkinamos visos šios sąlygos:
1) patvirtintas trumpesnio negu finansiniai metai laikotarpio tarpinių finansinių ataskaitų rinkinys;
2) trumpesnio negu finansiniai metai laikotarpio pelno (nuostolių) suma yra teigiama (nėra nuostolių);
3) dividendams išmokėti skiriama suma neviršija trumpesnio negu finansiniai metai laikotarpio pelno (nuostolių), ankstesnių finansinių metų nepaskirstytojo pelno (nuostolių) praėjusių finansinių metų pabaigoje sumos, atskaičius per trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį gauto pelno dalį, kuri pagal šio Įstatymo 59 straipsnio 5 dalį ar bendrovės įstatus turi būti paskirta į rezervus;
4) bendrovė neturi neįvykdytų prievolių, kurių terminai yra suėję iki sprendimo priėmimo, ir išmokėjusi dividendus būtų pajėgi įvykdyti savo prievoles už einamuosius finansinius metus.

6. Paskyrus dividendus už trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį, skirti dividendus už kitą trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį galima ne anksčiau negu po 3 mėnesių."

Akcinių bendrovių įstatymo nuostatos dėl dividendų už trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį skyrimo netaikomos bankams, kitoms kredito ir finansų įstaigoms, reguliuojamosios rinkos operatoriui, kaip jis apibrėžtas Finansinių priemonių rinkų įstatyme, Lietuvos centriniam vertybinių popierių depozitoriumui, draudimo ir perdraudimo įmonėms.

Kartu su Akcinių bendrovių įstatymu pakeistas ir Įmonių finansinės atskaitomybės įstatymas, suderinant abiejų įstatymų nuostatas dėl tarpinių finansinių ataskaitų audito, kai pagal Akcinių bendrovių įstatymą dividendai skiriami už trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį.