Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Pakeistos Duomenų apie apdraustuosius ir draudėjus pateikimo ir tikslinimo taisyklės, nauja redakcija (nuo 2002-05-01) išdėstytos NP-SD ir PT elektroninio prašymo formos
    (įsigalioja 2012 m. sausio 28 d.)

VSDFV direktoriaus įsakymas
Dėl Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktoriaus 2010 m. birželio 4 d. įsakymą Nr. V-243 „Dėl Duomenų apie apdraustuosius ir draudėjus pateikimo ir tikslinimo taisyklių, socialinio draudimo pranešimų/prašymo formų ir jų elektroninių duomenų struktūros aprašų patvirtinimo" pakeitimo
(2012 01 24 Nr. V-27, Žin., 2012 01 28, Nr. 13-596)

VSDFV direktoriaus įsakymu pakeistos Duomenų apie apdraustuosius ir draudėjus pateikimo ir tikslinimo taisyklės (toliau - Taisyklės). Nuo 2012 m. sausio 28 d. įsigalioja tokie Taisyklių pakeitimai:

9-SD pranešimo apie apdraustajam suteiktas (atšauktas) tėvystės atostogas arba atostogas vaikui prižiūrėti pateikimas ir pildymas
Taisyklių 33.1 punktas papildytas nuostata, kad tokiu atveju, kai vienu metu gimė daugiau negu vienas vaikas, pateikiamas vienas 9-SD pranešimas.

12-SD pranešimo apie apdraustųjų nedraudiminius laikotarpius pateikimas ir pildymas
Taisyklių 37.5 punktas patikslintas, kad 12-SD pranešimas pateikiamas ir tuo atveju, kai apdraustasis asmuo neatvyksta į darbą Įdarbinimo per laikinojo įdarbinimo įmones įstatymo nustatyta tvarka.

SAM pranešimo apie apdraustuosius už ataskaitinį laikotarpį pateikimas ir pildymas
SAM pranešimo SAM3SDP priedas turi būti pildomas ne tik asmenims, atleistiems iš valstybės tarnybos, bet taip pat ir asmenims, atleistiems iš darbo valstybės ar savivaldybės įstaigoje, išlaikomoje iš valstybės ar savivaldybės biudžeto, Valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto ar iš kitų valstybės įsteigtų fondų lėšų, valstybės ar savivaldybės įmonėje, viešojoje įstaigoje, kurių savininkė yra valstybė arba savivaldybė, ar Lietuvos banke, kuriems Darbo kodekse numatyta išeitinė išmoka mokama kas mėnesį lygiomis dalimis (Taisyklių 48.2.1 punktas), o taip pat parengtojo rezervo kariams, gaunantiems išmokas už dalyvavimą pratybose, mokymuose ar tarnybos užduočių vykdymą (Taisyklių 48.2.2 punktas).

NP-SD pranešimo dėl pašalpos skyrimo pateikimas ir pildymas
Taisyklių 58 punktas papildytas nuostata, kad NP-SD pranešimas gali būti teikiamas nelaukiant laikinojo nedarbingumo laikotarpio ir/ar kalendorinio mėnesio pabaigos, tačiau tik už praėjusį (-ius) laikinojo nedarbingumo laikotarpį (-ius). NP-SD pranešimas pildomas pagal darbo laiko apskaitos žiniaraštį.

Neteko galios Taisyklių 57.3 punktas:
„57. Ligos ir motinystės pašalpų skyrimui reikalingą informaciją Fondo valdybos teritoriniam skyriui draudėjas gali pateikti:
57.1. per EDAS – siunčiamas NP-SD pranešimas turi būti pasirašytas saugiu elektroniniu parašu, sukurtu saugia parašo formavimo įranga ir patvirtintu galiojančiu kvalifikuotu sertifikatu;
57.2. užpildęs rašytinį NP-SD pranešimą."
57.3. užpildęs rašytinio nedarbingumo pažymėjimo ar nėštumo ir gimdymo atostogų pažymėjimo (toliau abu – Pažymėjimas) antrąją pusę.

Pakeistas ir Taisyklių 70 punktas, kuriame nurodyta, kad tais atvejais, kai asmens visas laikinojo nedarbingumo laikotarpis, dėl kurio teikiamas NP-SD pranešimas, sutampa su nedraudiminiu laikotarpiu, laukeliai B11–B12 nepildomi, o laukelyje B6 nurodomas priežasties kodas „05" ir įrašoma priežastis.

Nuo 2012 m. gegužės 1 d. įsigalioja tokie Taisyklių pakeitimai:

- nauja redakcija išdėstoma NP-SD pranešimo dėl pašalpos skyrimo forma  (versija 03);
- nauja redakcija išdėstoma PT elektroninio prašymo dėl apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu duomenų tikslinimo forma (versija 04).

Taip pat Taisyklių 15.4 punktas (bendrosios nuostatos) papildomas antru sakiniu ir šis punktas išdėstomas taip:
„15.4. laukelyje A4 nurodomi apdraustojo vardas (jeigu turi daugiau nei vieną vardą – nurodomi visi vardai), pavardė. NP-SD pranešime apdraustojo vardas (vardai) nurodomas (nurodomi) laukelyje A4V, o pavardė – laukelyje A4P."

Taisyklės papildomos ir nauju 641 punktu (NP-SD pranešimo dėl pašalpos skyrimo pateikimas ir pildymas):
„641. Kai apdraustasis, už kurį teikiamas NP-SD pranešimas, yra jūrininkas, reikia pažymėti atitinkamai J1, J2 arba J3 laukelius:
641.1. Laukelį J1, kai pašalpa apskaičiuojama jūrininkams, susirgusiems laivo, įregistruoto Europos ekonominės erdvės valstybės jūrų laivų registre (toliau – EEE laivų registras), reiso metu, per kasmetines atostogas, priklausančias už darbą laivo, įregistruoto EEE laivų registre, reiso metu, laisvadieniais, gautais už dirbtus viršvalandžius bei darbą švenčių ir poilsio dienomis laivo, įregistruoto EEE laivų registre, reiso metu.
641.2. Laukelį J2, kai pašalpa, apskaičiuojama jūrininkams, susirgusiems laivo, įregistruoto ne EEE laivų registre, reiso metu, per kasmetines atostogas, priklausančias už darbą laivo, įregistruoto ne EEE laivų registre, reiso metu, laisvadieniais, gautais už dirbtus viršvalandžius bei darbą švenčių ir poilsio dienomis laivo, įregistruoto ne EEE laivų registre, reiso metu.
641.3. Laukelį J3, kai pašalpa apskaičiuojama jūrininkams, susirgusiems ne laivo reiso metu, per kasmetines atostogas, priklausančias už darbą ne laivo reiso metu, laisvadieniais, gautais už dirbtus viršvalandžius bei darbą švenčių ir poilsio dienomis ne laivo reiso metu."

_________________

VSDFV direktoriaus įsakymas dėl Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktoriaus 2010 m. birželio 4 d. įsakymą Nr. V-243 „Dėl Duomenų apie apdraustuosius ir draudėjus pateikimo ir tikslinimo taisyklių, socialinio draudimo pranešimų/prašymo formų ir jų elektroninių duomenų struktūros aprašų patvirtinimo" pakeitimo skelbiamas interneto tinklalapyje adresu:
http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=417634&p_query=&p_tr2=2