Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Pakeistos SAV pranešimo apie savarankiškai dirbančius asmenis pateikimo taisyklės
    (įsigalioja 2012 m. vasario 10 d.)

VSDFV direktoriaus įsakymas
Dėl Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktoriaus 2010 m. sausio 8 d. įsakymo Nr. V-35 „Dėl SAV pranešimo apie savarankiškai dirbančius asmenis pateikimo taisyklių patvirtinimo" pakeitimo
(2012 02 06 Nr. V-46, Žin., 2012 02 09, Nr. 18-838)

Atsižvelgiant į individualių įmonių savininkų, ūkinių bendrijų tikrųjų narių socialinio draudimo ypatumus 2012 metais, pakeistos SAV pranešimo apie savarankiškai dirbančius asmenis pateikimo taisyklės, patvirtintos VSDFV direktoriaus 2010 m. sausio 8 d. įsakymu Nr. V-35 „Dėl SAV pranešimo apie savarankiškai dirbančius asmenis pateikimo taisyklių patvirtinimo".

Kadangi individualios įmonės savininko,  ūkinės bendrijos tikrojo nario socialinio draudimo įmokos mokamos kas mėnesį (anksčiau buvo – gali būti mokamos avansu kartą per mėnesį), atitinkamai pakeistas Taisyklių 5.1 punktas.

Taip pat Taisyklės papildytos šių sąvokų apibrėžimais:

Deklaruojamos pajamos – pajamos (išskyrus individualios įmonės savininko ar ūkinės bendrijos tikrojo nario po 2012 m. sausio 1 d. išsiimtas asmeniniams poreikiams lėšų sumas), nuo kurių skaičiuojamos ir mokamos socialinio draudimo įmokos, taip pat individualios įmonės savininko ar ūkinės bendrijos tikrojo nario visa kiekvieną kalendorinį mėnesį po 2012 m. sausio 1 d. išsiimta asmeniniams poreikiams lėšų suma.

Išsiimta asmeniniams poreikiams lėšų suma – individualios įmonės savininko iš individualios įmonės ar ūkinės bendrijos tikrojo nario iš ūkinės bendrijos gauta suma, kuri pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 2 straipsnio 34 punktą laikoma individualios įmonės savininko ar ūkinės bendrijos tikrojo nario su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusiomis pajamomis."

Dabar Taisyklių 18.11, 18.14, 19.3, 19.7 ir 20 punktuose vietoje anksčiau naudotos formuluotės „pajamos, nuo kurių skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos" naudojama naujai apibrėžta sąvoka „deklaruojamos pajamos".

Taisyklių 13 punkte panaikintas apribojimas dėl patikslinto SAV pranešimo pateikimo termino ir jo pateikimo būdo. Šis punktas išdėstytas taip:

„13. Draudėjas, nustatęs, kad pateikė klaidingą informaciją, Fondo valdybos nustatyta tvarka nedelsdamas teikia patikslintą SAV pranešimą." Patikslintas SAV pranešimas gali būti teikiamas už ataskaitinį mėnesį, bet ne vėliau kaip iki kito mėnesio 15 dienos. Patikslinti SAV pranešimai negali būti teikiami naudojant Elektro¬ninę draudėjų aptarnavimo sistemą.

_________________

VSDFV direktoriaus įsakymas dėl Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos direktoriaus 2010 m. sausio 8 d. įsakymo Nr. V-35 „Dėl SAV pranešimo apie savarankiškai dirbančius asmenis pateikimo taisyklių patvirtinimo" pakeitimo skelbiamas interneto tinklalapyje adresu:
http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=418146&p_query=&p_tr2=2