Teisės aktų naujienosSpausdintiAtgal

  • Pakeistas 9-asis verslo apskaitos standartas „Atsargos"
    (įsigalioja 2013 m. sausio 1 d.)

Audito ir apskaitos tarnybos direktoriaus įsakymas
Dėl viešosios įstaigos Lietuvos Respublikos apskaitos instituto standartų tarybos 2003 m. gruodžio 18 d. nutarimo Nr. 1 „Dėl verslo apskaitos standartų patvirtinimo" pakeitimo
(2012 06 04 Nr. VAS-8, Žin., 2012 06 07, Nr. 64-3259)

Audito ir apskaitos tarnybos direktoriaus įsakymu, kuris įsigalioja 2013 m. sausio 1 d., pakeistas 9-asis verslo apskaitos standartas „Atsargos".

Verslo apskaitos standarto skyrius „Atsargų įsigijimo savikaina" papildytas naujais 71, 81, 82 ir 83 punktais:

„71. Jei už įsigyjamas atsargas bus atsiskaitoma per ilgesnį kaip 12 mėnesių laikotarpį, atsargos apskaitoje turi būti registruojamos tikrąja atlygio verte, kuri būtų lygi kainai, už kurią jas galima įsigyti atsiskaitant iš karto. Mokėtinos sumos ir tikrosios atlygio vertės skirtumas pripažįstamas palūkanų sąnaudomis per visą atsiskaitymo laikotarpį."

„81. Neatlygintinai gautų (dovanotų) atsargų savikainą sudaro dovanojimo sutartyje ar kitame dokumente nurodyta to turto vertė, kuri negali būti didesnė už grynąją galimo realizavimo vertę, ir su šių atsargų gavimu ir paruošimu parduoti (naudoti) susijusios išlaidos."

„82. Jei nėra neatlygintinai gautų (dovanotų) atsargų aktyviosios rinkos arba negalima patikimai nustatyti grynosios galimo realizavimo vertės, nemokamai arba už labai mažą kainą gauto turto įsigijimo savikaina yra išlaidų, kurios tiesiogiai susijusios su to turto įsigijimu ir paruošimu parduoti (naudoti), suma."

„83. Jei atsargų aktyviosios rinkos nėra arba turto grynosios galimo realizavimo vertės patikimai nustatyti negalima, o neatlygintinai gaunant turtą nepatiriama jokių išlaidų, šio turto įsigijimo savikaina yra lygi nuliui."

Pakeistas ir verslo apskaitos standarto skyriaus „Atsargų (produkcijos) pasigaminimo savikaina" 19 punktas, kuris papildytas nuostata, kad tais atvejais, kai patirtos išlaidos negali būti priskirtos konkrečiam gaminiui, jos pripažįstamos to ataskaitinio laikotarpio, kai jos patiriamos, sąnaudomis ir pateikti šių atvejų pavyzdžiai:

„191. Išlaidų, neįtrauktų į gaminių savikainą ir pripažįstamų to ataskaitinio laikotarpio, kai jos patiriamos, sąnaudomis pavyzdžiai:
191.1. nepagrįstai didelės medžiagų, darbo užmokesčio arba kitos gamybos išlaidos;
191.2. sandėliavimo išlaidos, išskyrus prieš tolesnį gamybos etapą būtinas sandėliavimo išlaidas;
191.3. papildomos administravimo išlaidos, nesusijusios su gaminių pristatymu į jų dabartinę vietą ir su jų būkle;
191.4. pardavimo išlaidos."

Kartu su šiais pakeitimais padaryti ir kai kurie redakcinio pobūdžio pakeitimai, pavyzdžiui žodžiai „finansinė atskaitomybė" pakeisti į žodžius „finansinės ataskaitos", sąvoka „finansinės priemonės" pakeista į sąvoką „finansinis turtas".

_________________

Audito ir apskaitos tarnybos direktoriaus įsakymas dėl viešosios įstaigos Lietuvos Respublikos apskaitos instituto standartų tarybos 2003 m. gruodžio 18 d. nutarimo Nr. 1 „Dėl verslo apskaitos standartų patvirtinimo" pakeitimo skelbiamas interneto tinklalapyje adresu:
http://www3.lrs.lt/pls/inter3/dokpaieska.showdoc_l?p_id=426414&p_query=&p_tr2=2